Gigantne dogi ei ela tavaliselt sama kaua kui näiteks väikene Yorkshire’i terjer, mida suurem on tõug, seda lühem kipub olema tema eluiga. Selle nähtuse põhjuse üle on teadlased palju aru pidanud, kuid alles hiljutine uuring annab pisut aimu, miks suured koerad siit ilmast varem lahkuvad kui väikesed.

Peamised süüdlased võivad selles küsimuses olla hapnikuvabad radikaalid. Organismi kasvades keharakud jagunevad ning annavad sel moel organismile kasvamiseks energiat. Protsessi käigus tekib ka vabu radikaale. Neil molekulidel puuduvad elektronid, sestap peavad nad neid teistelt rakkudelt varastama.

Varastamise käigus aga kahjustatakse rakumembraane ning seeläbi võib tekkida soodne olukord vähi või teiste haiguste väljaarenemiseks. Mõnede teadlaste arvates viib see ka kiirema vananemiseni. Colgate’i ülikoolis viidi hiljuti läbi uuring, mille käigus vaadeldi, kas vabad radikaalid võivad selles süüdi olla, et suuremad koerad väiksematest varem ära surevad.

Koenäidiseid koguti nii suurtelt kui ka väikestelt tõugudelt. Täiskasvanud koerte koeproovides esines vabu radikaale umbes ühepalju, kuid kutsikatel oli nende arv erinev – suurte tõugude kutsikate koenäidistes leiti rohkem vabu radikaale. Tõenäoliselt sellepärast, et neil on kiirem ainevahetus. Selleks, et koer kasvaks nii suureks nii kiiresti, vajavad nad rohkem energiat kui väikesed tõud. Tulemuseks on see, et vabad radikaalid kahjustavad rakumembraane ning selle protsessi negatiivne mõju avaldub koeral hilisema elu jooksul.

Kõnealuse uuringu tulemused ei tõesta siiski tingimata, et vabad radikaalid ongi peamiseks süüdlaseks, miks suurte tõugude eluiga niivõrd lühikene on. Uuritakse ka teisi teooriaid.

Kui vabad radikaalid peaksid siiski olema need, mille tõttu gigantsed tõud varem teise ilma lähevad, võib olla võimalik antioksüdantidega, mis vabu radikaale neutraliseerivad, vananemisprotsessi vastu võidelda. Selle selgitamiseks on vaja veel läbi viia täiendavaid uuringuid.

Allikas: dogtime.com