Münsterlandid on jahikoerad, kes osalevad ka väljavõistlustel ja näitustel. Neil on suurepärane seisuvõime ning nad töötavad hästi nii maal kui vees. Münsterlandi suur linnukoer on jõuline ja elegantne koer. Koer on tasakaaluka, vaba ja kerge liikumisega, sammud on vetruvad ja hea tõukega. Münsterlandi koera karvkate on tihe ja pikk ning jalgadel ja sabal pikkade narmaskarvadega. Väike münsterlandi linnukoer on rohkem setteri välimusega, kuid muud tegurid sarnanevad suurele münsterlandile (v.a värvus).

Välimus
Kogu pigment peab olema must. Pea on mõõdukalt lai ja ümar. Hambumus on hästi arenenud ja kääritaoline. Silmad on intelligentsed, keskmise suurusega ja tumepruunid. Kõrvad on laiad, kõrge asetusega, rippuvad ja hoiduvad pea ligi. Kael on tugev ja lihaseline, kergelt kumerdunud ja liitub tahapoole asetsevatele õlgadele. Selg on tugev ja lame, õlgade juurest pisut kõrgem. Ribid on hästi kaardunud. Esijalad on sirged, tagajalad lihaselised ja madalate kandadega. Käpad on kitsad, hästi koondunud ja ümarad. Varvaste vahel on karvkate paks. Saba asetseb horisontaalselt või veidi ülespoole kaardunult ja on rikkalike lehvivate karvadega.
Väikese münsterlandi emase koera turjakõrgus jääb vahemikku 52-56 cm ja ta kaalub umbes 15 kg. Isase koera turjakõrgus on 50-56 cm ja kaalub ka umbes 15 kg. Suure münsterlandi emase koera turjakõrguseks võib-olla 58-63 cm, kaal umbes 25 kg. Isase koera turjakõrgus jääb vahemikku 60-65 cm ja kaal on umbes 25-29 kg.

Toitmine
Kutsika puhul on oluline kinni pidada kasvataja toidusoovitustest. Koerale ei tohiks head ja paremat pakkuda, nii võib ta valivaks sööjaks muutuda. Münsterlandile peaks päeva jooksul mitu korda väikestes kogustes süüa pakkuma.

Suhtlus
Münsterland on sõbralik ja südamlik koer, kes kiindub tugevalt oma peresse. Koer saab hästi läbi ka teiste lemmikloomadega. Väikeste laste juuresolekul suudab koer rahulikult käituda. Vajaduse korral võib münsterland ka valvekoerana tegutseda. Kui koer peab pikka aega üksi olema, võib ta küllaltki häälekaks muutuda. Münsterlandi linnukoer on julge, töökas ja õrna loomusega koer, kes soovib alati head meelt valmistada. Omanikul peaks olema piisavalt aega koeraga tegelemiseks. Münsterlandi koer naudib elu täiel rinnal ja soovib, et seda teeks ka tema omanik.

Aktiivsus
Münsterlandid tegelevad peamiselt koeraspordialadega, kuid kohanduvad hästi ka seltsikoertena, kui nad saavad piisavalt vabalt ringi liikuda. Koer naudib ka ujumist. Münsterlandi koer sobib ideaalselt aktiivsetele inimestele.

Treenimine
Mõlemad, nii suured kui väikesed münsterlandi linnukoerad on terased ja sõbralikud loomad. Neid on suhteliselt lihtne treenida ja nad soovivad alati oma peremeestele head meelt valmistada. Kuid nad võivad ka domineerivaks muutuda, seega on järjepidev treenimine väga oluline.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 8 kutsikat, kuid on andmeid ka 14-17-liikmelistest pesakondadest.

Eluiga
Münsterlandi suur linnukoer võib elada kuni 13 aasta vanuseks. Väike münsterlandi koer - 13-14 aastaseks.