Kes on politseikoer ja millega ta tegeleb?
Vastab politsei- ja piirivalveameti politseimajor Tõnu Tänav

Politseikoer on saanud eriväljaõppe, et täita politseilisi ülesandeid. Politseitööd hakkab noor koer kaasa tegema umbes siis, kui ta on 2–2,5-aastane ning vastava eksami positiivselt sooritanud ehk atesteeritud. Sellele eelneval ajal ehk kutsikaeas käib pidev treening ja väljaõpe. Täna on PPA-l üle 70 politseikoera, kes jagunevad väljaõppe järgi kaheks suuremaks grupiks: patrullkoerad ja narkokoerad. Neile omakorda õpetatakse teisi erialasid lisaks. Näiteks õpetatakse patrullkoerale reeglina juurde jälje otsimist, samuti narkootikumide otsimist. Osa koeri saavad jõukasutuse treeningut, mida on tarvis erinevatel politseioperatsioonidel ja näiteks massirahutustel. Mõned koerad PPA-s on saanud jällegi väljaõppe otsimaks relvi, laipu, ka raha.

Millega on politseikoerad hakkama saanud?

Politseikoer Vedur
Leidis üles nädal aega kadunud olnud vanaproua; püüdis kinni politseinike eest põgenenud alkoholi tarvitanud autojuhi

Politseikoer Vedur peremehega

Tänavu juunis sai politsei teate, et Tartus on teadmata asjaoludel kadunud oma korterist proua Õieste. Naist otsiti põhjalikult tema koduümbrusest, muuhulgas kammiti vabatahtlikega läbi Emajõe kaldad ning paadipatrull kontrollis jõge. Samas kogusid politseinikud pidevalt lisainfot, mille pinnalt otsingute ala määrata ja proua üles leida. Nii saadi infot, et proua lapsepõlvekodu on umbes 10 km kaugusel Tartust, kuhu ta meeltesegaduses minna võinuks. Nii suundusid politseinikud pea nädal pärast kadumisteate laekumist koos teenistuskoer Veduriga Vorbusele. Ausalt öeldes oli lootus, et eakat prouat võiks enam elusana leida, väike, kuid lootus peab püsima. Kuna piirkonnas oli palju võsa ja pikka heina, oli mõistlik ala läbi kontrollida just teenistuskoeraga. Vedur märkis piirkonnas ühe ala ära ning sealt leiti ka otsitav proua, pika heina seest lamamas, eluohtlikus seisus. Õnneks ilmutas ta elumärke, viidi haiglasse ning tänaseks on ta veidi juba kosunud. Inimelu sai päästetud.

Tänavu juunikuus ajas politsei taga autojuhti, kes oli alkoholi tarvitanud. Mehel õnnestus autost välja hüpata ja metsa põgeneda. Kohale toodi politseikoer Vedur, kelle terav nina võttis mahajäetud auto juurest jälje üles ning seda mööda juhatas neljakäpaline oma politseinikest kolleegid metsa peitunud meheni, kes peeti kinni.

Politseikoer Dax

Leidis üles relva, millega joobes mees noorukeid ähvardas; püüdis kinni tanklat röövinud relvastatud mehed

Politseikoer Dax

Tänavu maikuus sai politsei teate, et Elvas ähvardas joobes mees paadisillal ujuma minna soovinud noorukeid püstoliga ja tegi nende suunas laadimisliigutuse. Sündmuskohale saabunud politseinikud pidasid mehe kinni, kuid relva tema juurest ei leidnud. Tõendi leidmiseks asus tööle PPA teenistuskoer Dax, kes leidis võserikku peidetud püstoli üles. Töö oli kiire ja korralik, inimsilmal olnuks sel ajal ja kohas vähem võimalusi rohelusse peidetud relv üles leida.

Dax leitud relvaga

Kohe pärast seda, kui Dax oli metsa peidetud relva leidnud, tuli otsa teinegi töövõit. Nimelt sai politsei väljakutse Põlvasse, kus oli äsja toimunud relvastatud isikute poolt tanklarööv. Kui politseinikud Daxiga koos sündmuskohale jõudsid, olid kurjategijad põgenenud. Tanklas võttis Dax aga üles kurjategijate jälje, sedapidi selitati põgenemistee ning teekonnal märkis koer ära mitmeid olulisi leitud tõendeid, sealhulgas kurjategijate riideid, mis nad maha olid visanud. Seda tegid nad ilmselt lootuses, et kui politsei saab nende isikukirjelduse, siis hiljem kuskil mujal riideid vahetanuna nad nii tõenäoliselt vahele ei jää. Vastupidi, politseikoera töö viis selleni, et neist riietest said selles tanklaröövis olulisimad tõendid.

Politseikoer Dexter

Püüdis kinni põgenenud autovarga; leidis üles kalli konjaki varastanud noormehe; peatas mehe, kes ähvardas oma endist elukaaslast relvataolise esemega

Politseikoer Dexter

Dexter on kinni pidanud relvastatud kurjategija, ajanud edukalt varaste jälgi, otsinud kadunud inimesi, sündmuskohtadelt põgenenud roolijoodikuid ja nõnda edasi. Mullu oktoobris oli juhtum, kus Tartumaal näidati ühele mehele müügiks pakutavat vana Opelit. Kui müüja korraks majja läks, istus nooruk masinasse, käivitas mootori ja kihutas minema. Sõidukivarast asus otsima politsei. Samal õhtul teatati, et Tartu lähistel metsatukas paarutavad noored ringi ühe vana Opeliga. Sõidukit nähes võis politsei olla kindel, et tegu on sellesama varastatud autoga. Kui patrull lähenes lustisõitu teinud noortele ja andis korralduse seisma jääda, jätsid paarutajad Opeli sinnapaika ja jooksid võssa. Politseiautost välja hüpanud teenistuskoer Dexter murdis autovarga maha ning kindlaks tehti teisedki kaasasõitnud.

Mullu veebruaris lõhuti Tartus ühe kaupluse aknaklaas ja varastati 3202 eurot maksev konjak. Kuumadel jälgedel järgnes kuriteos kahtlustatavale politseikoer Dexter, kes juhatas korrakaitsjad Pepleri tänava majaõuele. Seal jälg lõppes. Eeldades, et kuriteos kahtlustatav võis edasi liikuda autoga, helistas juhtimiskeskuse korrapidaja läbi teadaolevad taksofirmad. Äkki on nemad midagi täheldanud või äkki istus kahtlustatav taksosse? Dispetšeritega suheldes selguski, et samale õuele oli tellitud takso ning autosse istunud klient viidi Peetri tänavale ühe maja juurde. Sinna suundusid nüüd ka politseinikud koos Dexteriga. Kui koer autost õue lasti, oli selge, et jälg oli jälle käes. Dexter tiris jõuliselt oma peremeest maja keldrisse, kus kuriteos kahtlustatav 17-aastane noormees end peitis. Kriminaalpolitseinike töö tulemusel õnnestus hommikuks tagasi saada ka hinnaline konjak.

Mullu veebruaris sai häirekeskus teate, et Tartumaal ähvardas alkoholi tarvitanud mees endist elukaaslast relvataolise esemega. Mehe kinnipidamisel oli palju abi politseikoer Dexterist. Joobes mees vehkis Tartumaal ühe talumaja juures relvataolise esemega oma endise elukaaslase suunas, ähvardas naist tapmisega ning tegi mitu lasku. Olukorda raskendas tõik, et ohtlike sündmuste keerises oli ka naise laps. Kõrgeima kategooria väljakutse anti Tartu kiirreageerijatele, kes suundusid sündmuskohale koos patrullis olnud teenistuskoeraga Dexter. Kuuldes, et sündmust tuleb lahendama politsei, põgenes ähvardaja talumaja juurest. Sündmuskohalt avastas politsei padrunite kesti, mis esialgsel hinnangul võidi lasta ka tulirelvast. Olgugi et mees oli lahkunud, püsis naisele ja lapsele endiselt suur oht. Seepärast tegi politsei taktikalise plaani, kuidas mees tagasi maja juurde meelitada ning ta võimalikult kiiresti ning ohutult kinni pidada.

Peagi naasiski mees maja juurde, sihtides üht politseinikku relvataolisest esemest. Kuna politseinike korraldustele ta ei allunud, kasutati tema kinnipidamiseks teenistuskoera. Teenistuskoer Dexter haaras mehel säärest ning politseinikud pidasid mehe kinni. Koeralt pureda saanud mehele anti esmaabi. Politsei selgitas, et esialgsetel andmetel kasutas mees läbipuuritud toruga stardipüstolis paukpadruneid, kuid ümber ehitatud relva saanuks kasutada ka tulirelvana.

Politseikoer Nacho

Leidis metsast üles alajahtunud nooruki

Politseikoer Nacho

Mullu novembris sai politsei äreva teate, et Ida-Virumaal on kodunt lahkunud neiu, kelle elu võib tema tervisliku seisundi tõttu ohus olla. Otsingutesse kaasati Ida prefektuuri vanemkoerajuht Raul Bamberg ja teenistuskoer Nacho. Ehkki selles piirkonnas oli palju erinevaid jälgi, mis koera segadusse võivad ajada, võttis Nacho sellegipoolest õige jälje üles ja umbes 15 minutit hiljem leidis juba ka metsatukast alajahtunud nooruki üles. Elu sai päästetud. Nacho on näidanud ka silmapaistvaid tulemusi koerte kutsemeisterlikkuse võistlustel, eriti kuulekusharjutustel.