Kindlasti ei tohi koera pesta inimestele mõeldud šampooniga, kuid kindlasti on šokeeriv ka see, et ka koertele mõeldud pesuvahendid sisaldavad kemikaale. Näiteks võib sinu koera šampoon sisaldada säilitusainetena tervisele ohtlikku formaldehüüdi ja dioksaani, millel on kantserogeenne ehk vähki tekitav toime.

Sertifitseeritud orgaanilistest koerašampoonidest võib leida kolme sorti antioksüdante. Need on greibiseemneekstrakt, rosmariiniekstrakt ja sünteetiline derivaat E-vitamiin, mida nimetatakse tokoferooliks. On mõned uuringud, mis viitavad tokoferooli seosele eesnäärmevähiga, kuid pikemas perspektiivis pole ükski uuring seda kinnitanud. On ka uuringuid, mis näitavad mittekvaliteetse greibiseemneekstrakti seost kemikaali dioksaaniga.

Millised on ohtlikud säilitusained?

Säilitusaineid on tavaliselt lihtne leida, sest nad on tavaliselt loetletud koostisainete etiketil viimaste koostisosadena. Kui märkad sildil koostisosa nimega säilitusaine, siis ära pane seda toodet oma ostukorvi. Tõenäoliselt ei taha firma tegelikku nimetust avaldada ning tegemist võib olla ühe formaldehüüdi teise nimetusega. Sa ei näe kunagi tootesildil nimetust formaalaldehüüd, vaid selle asemel võivad olla ära toodud formaldehüüdi derivaadid, mis vabastavad väikeses koguses säilitusaineid pikema aja jooksul ning põhjustavad terviseprobleeme. Formaldehüüd peetakse tuntud kantserogeeniks ning uuringud on näidanud, et formaldehüüdi võib imenduda läbi naha ja põhjustada ka lööbeid.

Parabeenid on teist tüüpi säilitusained, mida võib olla raskem leida, sest barabeenidel on sama palju nimesid kui maailmas koetatõuge. Parabeenide seas levinumad on butüülparabeen, metüülparabeen ja propüülparabeen. Vähem levinud koostisained on 4-hüdroksü-metüülester, bensoehape või naatriumsool. Kuigi uuringud parabeenide kahjulikkuse kohta on suhteliselt uued, arvatakse siiski, et parabeenide sattumine organismi on tervisele ohtlik, sest võib tekitada näiteks hormonaalseid häireid ja rinnavähki. Kas koer võib šampoonis olevate formaldehüüdi, benseeni või parabeeni tõttu vähkkasvaja saada? Sellele küsimusele ei ole kindlat vastust, sest puuduvad pikaajalised uuringud. Siiski võib öelda, et need koostisained on sageli seotud erinevate terviseprobleemidega alustades nahaärritusest ja lõpetades vähiga.

Kas šampoon peab vahutama?

Küsimus: Kes ei armastaks seebimulle?
Vastus: Kõik need, kes toodavad sertifitseeritud orgaanilisi koerapesuvahendeid. Aga miks? Kliendid usuvad, et seebimullid tagavad vahendi hea puhastusvõime. Tootjad rõhutavad, et sulfaadid tekitavad lisakoguse vahtu ja teevad lemmiklooma kasuka eriti läikivaks.
Kõlab ideaalselt, eks?! Mille nad mainimata jätavad on see, et sulfaadid kuivatavad ja ärritavad nahka.

Sulfaadid on sünteetilised koostisosad, mis põhinevad väävlil, mis omakorda on saadud naftast või laurüülalkoholist (kookoseõlist või teiste taimede õlist). Neid koostisosi võib koostisosade loetelus näha varjunimede all nagu kookospähklil põhinev puhastusvahend, looduslikult saadud kookospähklil põhinev vahend või taimne puhastusvahend jne.

Kaks kõige levinuma sulfaati on naatriumlaurüülsulfaat (SLS) ja naatriumlaureetsulfaat (SLES). Kuigi SLS on tugevam kui SLES, ärritavad need mõlemad nahka ja võivad põhjustada punetust, kuivust ja sügelust. Kasutades šampoone, milles on koostisainena SLS või SLES peaksid olema väga ettevaatlik oma lemmiku silmade piirkonnas, sest need ained võivad silma sattudes tekitada kahjustusi ja loom võib lõpuks koguni nägemise kaotada.

Veelgi murettekitavamad on nafta kõrvalsaadused, mida kasutatakse samuti puhastusvahendite koostisosadena. Kõrvalproduktid ei pea olema isegi kantud koostisosade loetellu ja sõltuvalt tootmisprotsessist võib toode neid sisaldada suures või väikses koguses. Puuduvad täielikult uuringud kõrvalsaaduste sisaldusest koerašampoonides. Juhul, kui tootes on vahutavad mullid, siis tõenäoliselt on kasutatud naatriumlaurüülsulfaati või sarnast koostisosa, aga seda tuleks vältida. Ära lase end petta! Ettevaatlik tuleks olla järgmiste nimetuste puhul:
Naatriumlaurüülsulfaat
Soodiumsulfaat
Ammooniumlaurüülsulfaat
Ammooniumsulfaat

MEA ja teised kolmetähelised ühendid

Etanoolamiinid on kemikaalide grupp, mis koosneb valkudest (aminohapped) ja alkoholist. Kolm etanoolamiini levinumat nimetust on MEA, DEA ja TEA. Euroopa Liit on keelanud DEA kasutamise kosmeetikatoodetes, sest mõned nitrosoamiinid võivad imenduda läbi naha ja tekitada vähki.

Lisaks ühenditele MEA, DEA ja TEA, võib šampoon sisaldada teisigi kemikaale. Need on näiteks trietanolamiin, dietanoolamiin, kokamiid DEA, kokamiid MEA, DEA-tsetüülalkohol fosfaat, lauramiid DEA, linoleamide MEA, müristamiid DEA, oleamiidid DEA, stearamiidid MEA, TEA-naatriumlaurüülsulfaat.

Jättes meelde eelpool väljatoodud nimetused, ei tohiks olla keeruline leida oma lemmikule ohutut šampooni. Pesuvahendi ostmisel võiks appi võtta luubi, sest tihti on sedelid toodetel nii väikeses kirjas, et on tõesti raske välja midagi lugeda.

Allikas: Dogsnaturallymagazine.com