On arusaadav, et paljud koerad pole loomaarsti külastamisest just vaimustuses. Aga kuidas nad teavad, et nad on loomaarsti juures? Sageli saavad nad sellest aru juba autos teel olles või kodus asju pakkides.

Kas koer teab, et nüüd viiakse ta loomaarsti juurde?

Koer ei tea seda üldjuhul palju enne seda, kui jõuad kliinikule päris lähedale. Kui sinu lemmiklooma jaoks on autosõit tavapärane ning sellega sõidetakse lisaks kliinikule ka paljudesse meeldivatesse kohtadesse, näiteks jalutama, maale või trenni, siis ta ei seosta autot loomaarsti külastustega. Küll aga, saab koer aru, kuhu ta sattunud on siis, kui avad autoukse või kliiniku välisukse.

Koer märkab korduvaid käitumismustreid. Kui sul on kliinikusse minemise jaoks spetsiifiline rutiin välja kujunenud, mõistab ta tõenäoliselt juba palju varem, et nüüd on see päev jälle käes. Koer tajub ka väga väikeseid asju, näiteks kui võtad endale alati ajakirja kaasa, koerale mingi kindla mänguasja, on sul koera jaoks kindel kaelarihm või käid alati enne loomaarsti visiiti täpselt samas kohas oma lemmikloomaga jalutamas, võib koer taibata, et nüüd on minek. Seda õpib aga koer mingi perioodi jooksul, kui muster püsib pidevalt sama.

Miks koerale loomaarstid ei meeldi?

Kas saame koera ka süüdistada? Loomaarsti juures võib tunda valu ja ärevust. Lisaks sellele on seal võõrad inimesed, loomad, imelikud aparaadid ja tehakse kummalisi ning ebameeldivaid protseduure. Üldjuhul talub hästi koolitatud, sotsialiseeritud ja tugeva närvikavaga koer kõik need toimingud ära, kuid see ei tähenda, et need talle meeltmööda on. Koerale ei saa selgeks teha ka seda, et loomakliiniku külastus on vaid tema enda huvides, mistõttu on see tema jaoks lihtsalt koht, kus on libedad põrandad, ebameeldivad protseduurid ja mitte mingit silmnähtavat kasu. Ka teiste loomade hirmulõhnad on levinud üle kogu kliiniku.

Loomaarst dr Debora Lichtenberg juhib tähelepanu sellele, et koerte hirm muutub hullemaks, kui halbu kogemusi korratakse. Kui sinu koeral on iga kord olnud loomaarsti juures negatiivne kogemus, siis on arusaadav, et ta ei taha sinna tagasi minna, mistõttu tuleks selle hirmuga tegeleda juba palju varem.

Oluline on astuda samme hirmu vähendamiseks tükk aega enne seda, kui su koer tõesti loomaarsti juurde läheb.

Millest alustada?

Sotsialiseeri ja õpeta oma koera. Põhikäskluste õpetamine aitab sul ja su koeral stressiolukordades (näiteks loomaarsti juures) paremini kontrolli ja kontakti säilitada. Veendu, et su koer teaks põhikäsklusi nagu istu, oota ja kõrval. Kui need on selged, on teie omavaheline side ja koostöö juba palju parem ning te mõistate üksteist paremini. Käskluste abil on lihtsam koerale selgeks teha, mida temalt oodatakse, samuti juhtida ebakindlat koera keerulistes ja stressirohketes olukordades.

Kui need on selged, võid koerale õpetada juurde ka teisi käskluseid, mis arsti juures käimist hõlpsamaks muudavad, näiteks pööra ümber, lama külili või tõsta käpp üles. Nendest käskudest võib loomaaarsti juures palju abi olla, sest koer juba teab, mida temalt oodatakse.

Olgu nende käsklustega lood, kuidas on, on kõige olulisem siiski säilitada rahulik meel ja olla enesekindel. Omavaheline hea klapp neljajalgsega ja usaldusväärne suhe on need elemendid, mis aitavad pabinas oleval lemmikloomal arstivisiit üle elada. Õpetamist tasub alustada juba kutsikaeas, tekitades koerale hulga positiivseid assotsiatsioone.

Kui sul on aega ja loomaarst pole liiga kaugel, külasta aeg-ajalt loomakliinikut koos koeraga ka niisama. Astu sisse, premeeri oma lemmiklooma, kaalu teda, mängi temaga, tee mõni trikk ja jalutada tagasi koju. See kinnistab koerale, et olenemata õhus levivatest hirmulõhnadest, ei olegi kliinik ebameeldiv koht.

Ka erinevate puudutustega tuleks juba maast algust teha. Harjuta koera puudutustega suu, näopiirkonna, käppade ja kõrvade juurest. Enamik koeri pole sellest alguses just vaimustuses, kuid on väga oluline, et nad oleksid sellega harjunud, kuna loomaarst uurib neid paratamatult. Kui koer on sellega harjunud, ei valmista see talle hiljem suurt probleemi.

Harjuta oma lemmiklooma läbi positiivsete meetmete. Loo seos puudutuse ja maiustuse saamise vahel. Näiteks tõsta koera käpp üles, kiida teda selle eest ja premeeri ka maiustusega. Korda seda protsessi ja puuduta koera erinevatest kohtadest igapäevaselt. Ka lemmiklooma hambaid tasub aeg-ajalt kontrollida.

Kuidas koera loomaarsti juures rahustada?

Varu alati piisavalt aega ja mine loomaarsti juurde juba mõned minutid varem. Nii on koeral aega enne sisenemist oma hädad ära teha, ringi nuuskida ja maha rahuneda. Püüa olla rahulik ja käitu nii, nagu poleks see midagi erilist. See annab tuge ka lemmikloomale, kes jälgib pingsalt sinu kehakeelt ja on emotsioonide peegeldajaks.

Võta visiidile kaasa maiustused. Premeeri oma koera läbivaatuse ajal ja peale seda. Räägi koeraga rahustaval toonil. Kõige parem on suhtuda loomaarsti külastusse kui täiesti tavalisse asja, mis on positiivne, kus on lõbus ja saab palju maiustusi.

Allikas: cuteness.com