Aastaaja vaheldus võib tähendada füüsilise koormuse vähenemist ja rohkem vannitamist, allergeene ja muid ebameeldivusi koertele. Järgnevad näpunäited peaksid aitama seda üleminekut uude aastaaega muuta mõnusamaks nii sinu kui ka su koera jaoks.

Tervisemured

Lemmikloomade omanikud võivad unustada sellised asjad nagu allergeenid, koera soojas hoidmine, meditsiinilised probleemid jne, mis on seotud muutuva temperatuuriga. Veterinaararstil dr Kerri Marshalil on mõned näpunäited, mis tagavad, et sinu koera hea tervise ka sügishooajal.

Sügisel võivad koeri tabada hooajalised allergiad. Kõige sagedasemad on nahaallergiad, kuid võib esineda ka allergiline riniit, mille sümptomideks on aevastamine, tugev norskamine ja läbipaistev eritis ninast. Seda saab diagnoosida loomaarst, kes määrab vajadusel ka vajaliku ravi, et koera olemist mugavamaks muuta.

Kui ilm muutub jahedamaks, mõtle sellele, kas sinu koer vajab pikematel jalutuskäikudel ka jakki. Kanna hoolt, et vihmasel ja märjal aastaajal oleks see ka vihmakindel. Kui sinu koer ootab tihti ka autos, siis hoolitse selle eest, et koeral külmas autos jahe ei hakkaks ning vajadusel pane talle selleks puhuks jope selga.

Kui teed külmematel sügisõhtutel kodus kaminasse tule või kasutad muid küttekehasid, siis ole ettevaatlik ja jälgi, et koer ei saaks põletada või et ta ei himustaks küttekeha juhtmeid närida.

Kui su artriit külma ilmaga halveneb, hoia ravimid koerast eemal, kuna need võivad põhjustada maksakahjustusi. Samas võib ka su koer artriiti põdeda. Sel juhul soovitakse kasutada sellist looduslikku toidulisandit nagu Antinol.

Koerad võivad külma ilmaga kulutada veidi rohkem kaloreid, eriti kui nad veedavad palju aega väljas. Palu oma loomaarstil su lemmiku seisundit hinnata ja soovitada aktiivsetele õues tegutsevatele koertele korralikku koeratoitu.

Igapäevane liikumisvajadus ja treening

Kui päevad lühenevad, on üsnagi tõenäoline, et jalutad oma koeraga pimedas, olgu siis hommikul, õhtul või mõlemal korral. Parim viis sinu ja su lemmiku ohutuse tagamiseks on helkuritega varustus, taskulambid või helendavad kaela- ja jalutusrihmad.

Sügis tähendab ka külmemat ilma, vihma ja isegi lund, mis võib väljamineku keeruliseks muuta. Kasuta neid õhtuid kavalalt ära ja paku oma lemmikule mitmekülgset tegevust. Tee temaga tubastes tingimustes näiteks mõttetööle ja haistmismeelele suunatud harjutusi, võimlemisharjutusi või õpeta talle mõni vahva trikk. See on hea viis, kuidas koera väsitada, temaga koos aega veeta ja talle vahelduseks teistsugust tegevust pakkuda.

Kui teed taas libedaks muutuvad, siis jälgi, et koer jää peal liialt ei tormaks ning kogemata end ei vigastaks. Hoidu jäistest ja libedatest kohtadest. Parema tasakaalu jääl tagavad ka regulaarsed võimlemisharjutused, mis koera koordinatsiooni parandavad ja sisemisi lihaseid tugevdavad.

Samuti tuleb olla ettevaatlik soolaga, mida teedel jää sulatamiseks kasutatakse. Kuigi tavaline lauasool on ohutu, sisaldavad soolasegud tihtipeale koera jaoks mürgiseid kemikaale, sealhulgas ammooniumnitraati, propüleenglükooli ja naatriumferrotsüaniidi. Püüa võimaluse korral soolatud kohti vältida. Kui sa seda teha ei saa, veendu, et su koer maapinda ei lakuks. Regulaarne soolal kõndimine kahjustab ka koera käpapadjandeid, mistõttu kontrolli neid regulaarselt ja kasuta käppade kaitseks spetsiaalset käpavaha.

Kui soovid maja ees olevat autoteed jääst sulatada, siis otsi loomapoodidest lemmikloomadele ohutuid vahendeid.

Allikas: cesarsway.com