Koerte rituaalid ja käitumisharjumused võivad meile kohati väga veidratena tunduda, kuid tegelikult on loomadel iga harjumuse jaoks täiesti loogiline selgitus olemas.

Üks kummalisemaid rituaale koertel on seotud häda tegemisega. Kuna loomad suhtlevad üksteisega peamiselt lõhnamaailma kaudu, on väljaheitel sõnumi edastamise juures oluline roll kanda ja väljaheite tegemiseks tuleb kõigepealt hoolikalt õige koht valida. Sobiv koht leitud, tõdevad paljud koeraomanikud, et lemmik vaatab neile kakamise ajal ainiti otsa. See silmside võib meile ebamugavust põhjustada, kuid koerte jaoks ei ole selles midagi imelikku. Tegemist on ürgse instinktiga.

Kaitsetu poos

Kuna häda tegemise ajal on loom väga kaitsetus poosis ja haavatav, siis püüab ta omanikuga silmsidet hoides olla kindel, et oled ümbruskonna ohtudest teadlik ja hoiad oma lemmikloomal pilku peal. Looduses võivad kiskjad seda kaitsetut poosi ära kasutada ja kallale tulla, mistõttu on oluline, et teine karjaliige ümbruskonnal valvsalt silma peal hoiaks. Sinuga silmkontakti hoides, loodab koer, et annad talle lähenevast ohust õigeaegselt märku.

Suhtlemine omanikuga

Lemmikloom on harjunud ja õppinud sind terve elu jooksul jälgima. Juba maast-madalast õpetame kutsikale silmkontakti ja erinevaid käskluseid. Koer, kes sind jälgib, suhtleb sinuga ning näitab üles oma kiindumust, hoolivust ja armastust. Olenemata sellest, et meie jaoks on väljaheite tegemine intiimne ja piinlikkust valmistav protseduur, siis loomariigis nii ei ole. Koer võib jälgida sind ka puhtalt harjumusest ja on tänulik turvatunde eest, mida sa talle selles kaitsetus poosis pakud.

Ennetamine

Koer on harjunud omaniku kehakeelt ja käitumist jälgima ning selle kaudu infot koguma. Vahel võib silmkontakti põhjuseks olla ka see, et juba väikesest kutsikast peale koolitatud lemmikloom ootab järgmiste kavatuste kohta vajalikku informatsiooni. See on jällegi seotud kaitsetu asendiga, mistõttu loeb koer sinu kehakeelt ja ootab signaali, kas oht on lähedal või on ta kaitstud. Sind ainiti jälgides on tal võimalik ohtlikke olukordi ennetada ja õigeaegselt reageerida.

On koeri, kes jälgivad häda tegemise ajal omanikku ja on ka koeri, kes seda üldse ei tee. Samuti võib see käitumisviis sõltuda ka olukorrast. Kui koer tunneb end parasjagu turvaliselt, näiteks teeb ta oma häda koduaias või põõsa all, siis ei pruugi ta sulle samal ajal otsa vaadata. Võõras kohas jalutades aga piilub ta sind silmanurgast pidevalt. Igal juhul tea, et see kõik on normaalne ja muretsemiseks ei ole põhjust. Samuti ära tunne end koera ees ebamugavalt. Selline käitumisviis on loomariigis tavapärane. Koerale ei põhjusta väljaheite tegemine piinlikkust, mistõttu ei näe ta sinuga silmside hoidmises midagi halba. Pigem on see märgiks, et koer aktsepteerib, austab ja armastab sind ning loodab ohuolukorras sinu toele.

Allikas: cuteness.com