Koerlased olid olemas ammu enne inimesi ja kahtlemata on nende käitumises siiani inimeste jaoks veidraid jooni. Mis inimese jaoks esmapilgul veider tundub, võib koera jaoks aga täiesti loomulik olla. Käitumismustrid sõltuvad mingil määral ka koeratõust ja tema vajadustest. Heidame pilgu koerlaste kõige veidramatele käitumisjoontele ja proovime neid koera vaatenurgast lähenedes mõista.

Korpofaagia ehk roojasöömine

See on ebameeldiv ja tundub kahtlemata väga imelik. Koertel on roojasöömiseks aga mitu põhjust. Kes on pesakonna koerakutsikaid üles lasvatanud, teab, et emane koer koristab oma kutsikate järelt nende väljaheiteid lakkudes.

See pole küll sanitaarne, aga sajandeid vana ellujäämismehhanism. Nimelt on metsikus looduses kiskjatel väljaheidete lõhna järgi lihtne koerlaste kutsikaid leida. Seetõttu on vaja roojast kiiresti vabaneda. See komme on aga koertele siiani külge jäänud.

Teine seletus roojasöömisele võib olla halb toit. Kui koeratoit ei sisalda piisavalt toitaineid või koer lihtsalt ei saa piisavalt süüa, siis otsib ta instinktiivselt mingi muu toiduallika. Sageli on selleks teiste koerte väljaheited.

Kui peres on kass, võib koer süüa ka kassi väljaheiteid. See võib tuleneda toidust, mida kassid söövad, sest selles on rohkem liha, kui koeratoidus. Lisaks on ka maitsed teistsugused.

Vältimaks, et su koer sööb teiste koerte või kasside väljaheiteid, hoia kodune keskkond puhas. Kui sul on kass, siis puhasta kassikasti sageli. Vaata üle ka oma lemmiklooma toit. Jälgi, et see oleks piisavalt kvaliteetne ja sisaldaks kõiki vajalikke toitaineid. Kui kahtled, mida koerale anda, konsulteeri loomaarstiga.

Teiste koerte kargamine

Kuigi see on märk seksuaalsusest, siis sageli pole põhjus nii pealiskaudne. Kuigi peamiselt meeldib karata kastreerimata koertele, siis võib see harjumuseks saada igasugusele koerale. Näiteks kargavad kutsikad üksteist, kui nad on väiksed ja mänguhoos. Samuti võib teisi kargama hakata ka koer, kes on ärevuses ja teistest eraldatud. See on justkui stressist tulenev mehhanism, mis pakub koerale rahuldust.

Koer võib teisiti karata ka oma positsiooni näitamiseks. Mõned pealtükkivad koerad teevad seda lihtsalt seetõttu, et näidata teistele koht kätte. Kargamisest võib saada ka obsessiiv-kompulsiivne häire. Samamoodi nagu mõned koerad ajavad oma saba taga või hauguvad põhjuseta. Kui see tuleneb häirest, ei saa koer seda nii lihtsalt kontrollida ja probleemist vabanemiseks võib sageli vaja olla professionaali abi.

Kõigepealt tee kindlaks, et su koera liikumis- ja tähelepanuvajadus on rahuldatud. Tee temaga trenni, mängi, suhtle, matka, õpeta koerale uusi trikke ja hoia teda läbi erinevate põnevate tegevuste aktiivsena. Tee tööd ka sõnakuulelikuseg, sest sõnakuulekas koer on paremini kontrolli all. Lisaks õpib koer oma tähelepanu suunama ja suudab edukalt keskenduda, kui selleks on vajadust.

Mõtle ka koera kastreerimisele, sest see vähendab tema seksuaalset tungi. Kindlasti võiks koera elus olla ka kindel rutiin ehk millal käite jalutamas, millal saab koer süüa, millal on mänguaeg, millal uneaeg ja millal teete trenni. Nii on koera elus vähem stressi, sest tema elu on tasakaalus.

Kui koeral tekib tahtmine inimesi karata, siis hoia veega täidetud spreipudel käepärast. Võid ka väga selgesõnaliselt, konkreetselt ja enesekindla häälega öelda koerale "Ei!”. Kargava koera ignoreerimine üldjuhul ei tööta, kuid see oleneb põhjusest, miks ta nii käitub. Ära lase oma koeral ka teisi karata.

Tagurpidi aevastamine

Tagurpidi aevastamine (reverse sneezing) näeb välja selline, et koer hakkab justkui turtsudes äkitselt ka õhku läbi oma nina sisse imama ning tulemuseks lämbumisele sarnanev heli. Mõne hetke pärast on see aga läbi ja kõik näib täiesti korras olevat. Seda teatakse ka kui krampliku hingamist.

Tagurpidi aevastamine võib olla põhjustatud õhus levivatest ärritajatest, söögist või joogist. Põhjuseks võib olla ka see, kui koer ahmib endasse õhku liiga kiiresti ja liiga palju korraga või painab teda hoopis mingisugune infektsioon.

Hoia koera ümbrus puhtana. Kammi koera regulaarselt ja hoia elamine karvadest puhtana. Ära kasuta majapidamises ka palju kemikaale. Koerad on neile tundlikud.

Kui koer hakkab järsku tagurpidi aevastama, siis masseeri teda kõripiirkonnast. See leevendab lihaskrampi. Võid hetkeks katta ka koera nina. See tekitab temas neelamise reaktsiooni ja see omakorda tõrjub võõrkehasid. Vajadusel kontrolli ka koera kurku veendumaks, et sinna pole midagi kinni jäänud. Kui tagurpidi aevastamine esineb regulaarselt, räägi sellest oma loomaarstile.

Saba tagaajamine

Enda ümber pöörlev koer võib algul näida lõbusana. Saba tagaajamine on käitumine, mis algab sageli juba varajases kutsikaeas. Kui koer näeb, et inimestele seesugune käitumine meeldib, siis jätkab ta seda ja aja jooksul kujuneb sellest harjumus.

Vahel ajavad koerad saba taga ka kirbuhammustuse tõttu või kui neil on ussid. Miks? Koer püüab saba närides leevendada kihelust, mis teda seal häirib. Terviseprobleemid ei ole aga ainus põhjus. Koer võib seda teha ka stressist või igavusest.

Kui koera tervis on korras, kuid saba tagaajamisest on kujunenud harjumus, siis proovi teda suunata kasutades “Lõpeta!” käsku. Juhi koera tählepanu mujale, võid tema juurde visata midagi, mis teeb häält, näiteks nagu kelluke. Kui koer õpib seda tegevust ebameeldiva heliga seostama, siis ühel hetkel ta lõpetab. Kindlasti pane tähele, et keegi seda käitumismustrit heaks ei kiida. Igasugune tähelepanu, naer jm reageerimisviis ajendab koera veelgi rohkem oma saba taga ajama.

Prügi ja mustuse sees püherdamine

Pürgi ja mustuse sees püherdamine on ebameeldiv käitumisviis ning selle selgitamiseks ei ole ühtset ja kindlat teooriat. Ühe teooria kohaselt soovib koer end teistsuguse tugeva lõhnaga katta sellepärast, et oma iseäralik lõhn ära peita ja vastast seeläbi eksitada.

Põhjus võib tuleneda ka sellest, et koerale lihtsalt meeldib lõhn, mida ta tunneb. Sageli näib koertele see, mida inimesed pahaks panevad või väldivad, põnev, huvitav ja väärtuslik. Koerad suhtlevad omavahel läbi lõhnamaailma ja lõhnas püherdamise abil saavad nad vajaliku informatsiooni ka teisele liigikaaslasele viia.

Allikas: moderndogmagazine.com