1. Rootsi lapikoera nimi vihjabki looma päritolule. Nende koduks on alad Põhja-Norras, Rootsis, Soomes ja muidugi Lapimaal. Rootsi lapikoera välimus sarnaneb soome lapikoerale ning leidub neidki, kes usuvad, et tegemist ongi ühe ja sama tõuga.

2. Rootsi lapikoeri kasutati läbi ajaloo põhjapõtrade karjatamisel. Koerte esimesteks aretajateks olid saamid, kes kasutasid koerte abi põhjapõtrade ajamisel. Pool-nomaadilise eluviisiga saamid järgnesid põtradele jalgsi või puusuuskadel, kui loomad parajasti toidupoolist otsisid. Koerad tegid aga ülejäänud osa tööst — ajasid loomad tarandikku ning kaitsesid neid kiskjate eest. Isegi tänapäeval leidub Skandinaavias põhjapõdrakarjatajaid, kuid moderniseeritud tehnoloogia on paljudelt lapikoertelt nende ajaloolise töö ära võtnud — põtrade ajamisel kasutatakse ATV-sid ning lapikoerte asemel eelistatakse teisi tõuge, näiteks borderkollisid.

3. Lapikoerad hauguvad teistmoodi kui teised koerad — uskumatu küll, aga lapikoera haugatused on alati sõbralikud. Vähemalt põhjapõtradele, keda nad karjatavad. Kui koerte haukumine võib tavaliselt kõlada ähvardava või hirmutavana, siis lapikoerte kõrgetooniline haukumine on põtradele märguandeks, millal edasi liikuda ning neil ei teki hirmu, et kiskja võib lähedal olla. Lapikoera kutsikaid kasvatati sageli koos põdravasikatega. Niisiis olid mõlemad loomad harjunud juba varakult koos töötama.

4. Lapikoerad on suguluses spitsidega. Neil on pikk koon ja teravatipulised kõrvad, kohev kasukas ning keerduv saba. Sarnased koerad on veel shiba inu, Alaska malamuut ja pomeranian.

5. Rootsi laipikoertel on pikk ajalugu. Arvatakse tegemist on ühega maailma kõige vanematest koeratõugudest. Teadlased kaevasid hiljaaegu välja koeraskeleti, mille vanuseks arvatakse olevat 7000 aastat.

6. Paks ja kohev karvastik võimaldab miinuskraadidega hästi toime tulla. Tumedat värvi kasukas aitab ka lumes hästi silma paista. Arvatakse et maailmas 1200 koera, kelles suurem osa elab loomulikult Rootsis. Rootsi lapikoera lähedane sugulane Soome lapikoer on aga mõneti populaarsem — hinnanguliselt elab maailmas 2000 isendit.

7. Õnneks on koerasõbrad seda vana ja töökat tõugu uuesti avastamas.
Lisaks sellele, et lapikoer näeb väga hea välja, on tal suurepärane iseloom.

Allikas: Mentalfloss