Shih tzu kuulub seltsikoerte rühma. Algselt kasutasid imperaatorid neid Hiinas õukonnakoertena. Tänapäeval on nad seltsikoerad. Nimi Shih-Tzu tähendab hiina keeles "lővi koer". Nende pärinemine on tänaseni ebaselge. Shih-Tzud ei salli kära, müra ja riidu - ühesőnaga kőike, mida vőib samastada kurjade vaimudega. Selles suhtes "peab ta korda" teiste pereliikmete, ka koerte seas.

Välimus
Pea on lai ja ümar, karvad langevad silmadele. Silmad on laia asetusega, suured ja ümarad. Koon on lühike ja ruutjas, rohkete karvadega. Nina on tasane või kergelt ülespoole asetusega. Kõrvad on suured ja pikad, mille karvad segunevad kaela karvadega. Kael on kumer ja liitub tahapoole asetsevatele õlgadele. Jalad on lühikesed ja lihaselised. Keha pikkus ületab koera kõrguse. Käpad on ümarad, tugevate mõhnadega ja karvarikkad. Saba on pikk ja paks, asetseb kõrgel ja hoidub kaares selja kohale. Peas olevad pikad karvad seotakse tavaliselt pea lae peale patsi.
Koera turja maksimaalne kõrgus võib-olla 26,7 cm. Kaal jääb vahemikku 4,5-8,1 kg. Ideaalkaaluks on 4,5-7,3 kg.

Toitmine
Kuna nad on väiksekasvulised, siis vajavad nad ka toitu vähem.

Suhtlus
Shih tzu on südamlik, mänguhimuline ja intelligentne koer. Ta armastab lapsi ja saab hästi läbi teiste koerte ja lemmikloomadega, kui neid on juba varakult omavahel tutvustatud. Koer võib küllaltki isepäine olla. Võõraste suhtes on ta ettevaatlik.

Aktiivsus
Koer vajab liikumist, kuid on rahul ka koduse olemise ja mängimisega. Shih tzule sobivad lühikesed jalutuskäigud.

Treenimine
Shih tzu on väike intelligentne koer, kes võib küllaltki isepäine olla. Ta naudib õppimist ja tahab alati head meelt valmistada. Aeg-ajalt võib koer ka jonnakust üles näidata ja üleolevalt käituda. Kannatliku meele ja järjepideva treenimisega saab koera suhteliselt kuulekaks õpetada.

Pesakond
Pesakonnas on tavaliselt 4-6 kutsikat, kuid järeltulijaid võib-olla ka kuni 9.

Eluiga
Keskmiselt 10-16 aastaseks.