Uuring on kindlaks teinud, et kodustatud koerad eelistavad vaadata kindlaid pilte ja videosid. Sageli eelistavad nad videosid, kus on teised koerad. Hääl, mis koeri teleri poole tõmbab on üldjuhul teise koera haukumine või niutsumine. Samuti jäävad nad jälgima inimesi, kes jagavad kiitust või kasutavad koerale tuttavaid positiivseid häälkäske. Koera tähelepanu äratab ka mänguasja piuksumine.

Kuidas koerad telerit vaatavad, erineb paljuski viisist, kuidas inimesed seda teevad. Selle asemel, et rahulikult paigal istuda, lähenevad koerad sageli ekraanile, et olukorda lähemalt silmitseda. Samuti kõnnivad nad sageli edasi-tagasi oma omaniku ja teleriekraani vahel. Nad on rahutud vaatajad.

Koerad näevad ekraanilt teistsugust pilti kui inimesed. Koertel on kahte tüüpi värviretseptoreid, mistõttu näevad nad pisut teistsugust värvispektrit kui inimesed. Ka koera silmad on liikumisele tundlikumad kui inimese omad, seetõttu kahtlustavad loomaarstid, et kaasaaegsed kõrglahutusega ekraanid võimaldavad koertel infot paremini omandada.

Shutterstock.com

Kas nad ka naudivad seda?

Uurimuses kasutati üheaegselt mitmeid ekraane jälgimaks, kas koerad valivad välja meelepärase, mida jälgida. Varajase uuringu tulemusest selgub, et koerad, kellele kolme ekraani tutvustati, ei olnud võimelised lemmikut välja valima. Nad jälgisid ühte ekraani olenemata sellest, mida seal näidati.

Siiani pole vastust keerulisele küsimusele, kas koerad ka tegelikult naudivad seda. Meie vaatame sageli häirivat filmimaterjali, mis paneb meid tundma laia spektrit erinevaid emotsioone, ebamugavusest kuni õuduseni. Me ei vaata telerist alati filme ja saateid, selleks, et tuju tõsta ja end positiivselt meelestada. Me ei tea, kas sarnased faktorid motiveerivad ka koeri ekraani vaatama.

Millele konkreetse koera pilk kinnistub, sõltub tugevalt koerast endast, tema iseloomust, varasematest kogemustest ja eelistustest. Arvatakse, et rolli mängivad ka omaniku vaatamisharjumused, tema näoilme antud saadet vaadates ja teised kehakeele märgid, millele ka koer reageerib.

Koerad keskenduvad erinevalt inimestest televiisori ekraanile vaid hetkeks. Sageli alla kolme sekundi. Pigem heidavad nad ekraanile korraks vaid pilgu, mitte ei fokuseeri seda ja ei jälgi ekraanil toimuvat pikemalt.

Allikas: iflscience.com