Kui mõnele lugejale on see mõiste võõras, siis kognitsiooni ehk tunnetuse all mõeldakse mentaalsete protsesside nagu tähelepanu, taju, mälu ja mõtlemise kompleksi. Nagu te kõik juba aimate, siis on kõigil neil protsessidel suur tähtsus õppimises ja õpitu omandamises. Tunnetuse kaudu õppimine sisaldab näiteks sotsiaalset õppimist ehk uute asjade omandamist oma liigikaaslaseid jälgides ning nähtut järele tehes.

Uusimad uuringud on leidnud tõestust, et koerad on võimelised sotsiaalseks õppimiseks mitte ainult oma liigikaaslastelt infot saades, vaid nad suudavad ka jäljendada tegevusi, mida nende inimesest omanik ette näitab. 

Claudia Fugazza, kes teeb oma uurimistööd Budapestis Eötvös Loránd'i Ülikoolis kuulsas koerte käitumise uurimisgrupis, tutvustas alles hiljuti koeraomanikele meetodit "Do as I do" - tee, nagu mina teen. See on meetod, mis põhineb koerte jäljendusoskusel, mitte katse-eksituse teel seoseid luues, nagu me koeri siiani oleme treeninud.

Kindlasti ei tasu nüüd kohe minna oma koera ette kukerpalli viskama ja oodata, et teie koer teeb selle kahe sekundi pärast järgi. Esiteks ei ole ühel liigil võimalik päris kõiki teisele liigile omaseid tegevusi jäljendada. Teiseks, „tee nagu mina teen“ meetod eeldab, et koerale õpetatakse eelnevalt selgeks reeglid, kuidas imiteerimine käib. 

Koerale õpetatakse esmalt, kuidas teha järgi juba varem selgeks õpetatud trikke ja siis innustatakse koera seda reeglit kasutama juba uute tegevuste „järgi ahvimise“ treeningus. 

Seejärel saab õpetatud uued tegevused siduda mingi vihjesõnaga, et neid tegevusi ka hiljem koeral teha lasta. Kuigi tõestust leidis asjaolu, et koerad on võimelised inimeste teatud tegevusi imiteerima, siis oleks vaja veel palju katseid ja teaduslikke tõendeid selgitamaks, kas see meetod on tõhusam või ebaefektiivsem võrreldes teiste, meile juba tuttavate meetoditega. 

Samuti tuleks välja selgitada, kuidas kõige paremini koerte sotsiaalse õppimise võimet reaalses elus rakendada. Kindlasti peab ära märkima, et „tee nagu mina teen“ meetod ei asenda kindlasti varasemaid efektiivseid treeningmeetodeid, vaid pakub treenimisel lisavõimalusi. Miks mitte uurida lähemalt selle õppimisviisi kohta ja katsetada neid koos oma koeraga. Tegemist on ju vaid inimese ja koera püüdlustega omavahel suhelda, seega kahju sellest tekkida ei saa.

Videolink Claudia Fugazza ettekandele:

Claudia Fugazza treenimas tshehhoslovakkia huntkoer Indiat “tee-nagu-mina-teen” meetodil:

Viide Budapesti ülikooli teadusartiklile:

Fugazza C. & Miklósi Á. (2014). Should old dog trainers learn new tricks? The efficiency of the Do as I do method and shaping/clicker training method to train dogs, Applied Animal Behaviour Science, 153 53-61. DOI: 10.1016/j.applanim.2014.01.009