Siin on 10 peamist viisi, kuidas koer sinuga igapäevaselt suhelda püüab. Ära maga neid maha!

Signaalid, mida sa koera näost välja lugeda võid:

Silmside

Koerad suhtlevad oma nägude abil väga vaevumärgatavalt, eriti just silmadega. Koerapoolne pidev silmside on tema viis oma usaldust ja kiindumust välja näidata. Mõtle sellest kui tagasihoidlikust armastuseavaldusest. Teisalt on silmside vältimine märk, et su koer tunneb end ebamugavalt või on hirmul.

Keelega limpsamine

Märkad, et koer liigutab keelt kiiresti sisse-välja, kui kavatsed teda noomida. See tähendab, et su koer kogeb stressi ja ebakindlust sinu suhtes. Ta on ärev ja ei pruugi aru saada, miks sa nii kuri oled. Selline keelekasutus näitab alandlikkust, ebamugavust ja hirmu.

Aevastamine ja haigutamine

Koerad püüavad mõnikord meiega suhelda, aevastades ja haigutades täiesti ilmaasjata. Asjatu aevastus või haigutus tähendab, et su koeral on ebamugav ja ta on stressis. See võib tihtipeale juhtuda uute lemmikloomade või inimeste seltsis. Uskuge või ei, aga ka inimesed teevad sama, kui end ebamugavalt tunnevad! See võib tekitada segadust, sest koerad haigutavad ka siis, kui end sinu seltsis hästi tunnevad. Nii et jälgi, kas koer haigutab asjatult talle võõras olukorras.


Kõhu paljastamine

Lisaks näo ja saba liigutamisele üritavad koerad suhelda ka ülejäänud keha kasutades. Kui sinu lemmik end selili veeretab ja kõhu paljastab, näitab ta alandlikkust, austust ja armastust. Olenevalt olukorrast võib koer sellise kehakeelega püüda sind ka rahustada. Koerad suhtlevad ka üksteisega samal moel, heites pikali passiivse vastupanuna tajutavale ohule. See märk on selgelt allaandlik ning koer püüab öelda, et ta ei soovi tüli.

Kummardamine

Kui su koer seisab näoga sinu poole ja niiöelda kummardab, kus esijalad on maas, lamamisele iseloomulikus asendis, kuid tagumik vaatab taevasse, tähistab see mängule iseloomulikku lustlikku poosi. See on koera viis öelda, et nüüd on mänguaeg käes.

Käpa tõstmine

Käppa tõstes ja sind puudutades annab koer märku, et tahab tähelepanu. Tõenäoliselt näed seda kõige sagedamini siis, kui istud ja koer läheneb ning asetab käpa su põlvele. Kui tegemist on kutsikatega, siis nemad katsuvad käpaga korduvalt õhku.

Kivistumine

Kas oled kunagi lähenenud koerale samal ajal, kui tal parasjagu midagi hambus on ja märganud, kuidas ta sind märgates äkki poole närimise pealt kivistub? Keset tegevust kivistumine on koertel selge suhtlemisviis, mis näitab, et nad tunnevad end ebakindlalt, on valvel ja tahavad, et nad rahule jäetaks.

Asjade toomine

Aeg-ajalt võib koer tuua sulle palli, pulga või muu mänguasja. Enamik inimesi loeb sellest välja kutset mängule, mida see võib väga hästi ka tähendada. Ent kui su koer toob sulle ühe oma lemmikmänguasjadest ja pillab selle su jalge ette, on märksa tõenäolisem, et ta annab selle sulle kingituseks! See on sinu kutsa viis näidata oma kiindumust, jagades sinuga oma lemmikasju. Pea meeles ka seda, et koera mängukutsetele ei tasu alati vastata, sest nii tunneb koer, et tema kontrollib sind ja seda mängu. Korja ise üles koerale huvipakkuv mänguasi ja kutsu teda mängima just endale sobival hetkel. Nii õpib koer sind ja sinu pühendatud aega austama.

Sinu vastu nõjatumine

Viimane, kuid mitte vähem tähtis viis on see, kui koer sinu vastu nõjatub. Nii üritab ta sind kallistada. Kuna ta ei saa sind füüsiliselt emmata, on enda sinu vastu surumine parim viis väljendada kiindumust ja usaldust oma lemmikinimese vastu! Ta tunneb end sinu vastas turvaliselt.


Saba hoiak

Võimalik, et kõige paremini äratuntaval viisil suhtlevad koerad oma sabadega. Lisaks rõõmsale sabaliputamisele saab koer saba abil ka palju teisi emotsioone väljendada. Näiteks aeglane saba liputamine tähendab, et su koer on ettevaatlik, samas kui jäik, kõrgel hoitav saba annab märku, et koer on valvel. Madalal rippuv saba tähendab, et kutsu on rahul, ent jalge vahele surutud saba tähistab hirmutunnet. Kui su koer liputab saba nii jõuliselt, et kogu tagumik võdiseb, on ta sind nähes lihtsalt ülirõõmus!

Samas kui need suhtlemismeetodid on kõigi tõugude seas kõige levinumad, on oluline meeles pidada, et iga koer on erinev. Sinu ja su koera maksimaalse õnnetunde saavutamiseks on parim, kui jälgid oma lemmiku harjumusi, liigutusi ja maneere, et saaksid mõista, kuidas ta konkreetselt sinuga suhtleb.

Allikas: petcoach.co