Toy-puudel kuulub seltsikoerte rühma. Nad on seltsi- ja näitusekoerad. Koer on elegantse välimusega, kel on sale koon ja pikk kael. Karvkate on rikkalik ja krussis ning seda stiliseeritakse. Koera liigutused on graatsilised ja kepslevad.

Välimus
Puudlil on mõõdukalt ümar kolp. Põsed on lamedad, koon on pikk, kerge sisselangega silmade all. Koon on tugev ja aristokraatliku kontuuriga. Hambumus on kääritaoline. Silmad on ovaalsed, tumedavärvilised, pilk on intelligentne. Kõrvad oma madala asetusega, tihedalt pea ligidal ja rippuvad. Kõrvalestad on pikad, küllaltki laiad ja karvarohked. Koera pea hoiak on uhke, kael on pikk ja tugev. Õlad on tahapoole asetsevad ja lihaselised. Ribid on hästi kaardunud, rind on sügav ja mõõdukalt lai. Selg on lühike ja kergelt nõgus. Saba asetseb küllaltki kõrgel. Esijalad on sirged ja paralleelsed tugevate pahkluudega. Tagakeha on väga lihaseline, kannad madalad. Käpad on väikesed, ümarad ning hästi koondunud ja kaardunud varvastega. Mõhnad on paksud ja tugevad. Nii pea kui ka saba peavad olema kõrge hoiakuga. Karvkate on rikkalik, paks ning karmi, krussis tekstuuriga. See on ühevärviline, nahk võib-olla valge või must. Pruuni ja café-au-laiti värvusega koertel on nina, silma ääred ja huuled maksapruunid, küünised tumedad ning silmad merevaiguvärvi. Teistel karvakatte värvustel on nina, silma ääred ja huuled musta värvusega, küünised samuti mustad või samavärvilised kasukaga ning väga tumedad silmad.
Turjakõrgus jääb vahemikku 25-28 cm. Koera maksimaalne kaal on 4,5 kg.

Toitmine
Hüpoglükeemia tekkimise vältimiseks peab väga väikestele koertele süüa pakkuma kaks korda päevas. Hammaste puhaste ja tervetena hoidmiseks andke koerale spetsiaalseid küpsiseid.

Suhtlus
Toy-puudel saab hästi läbi kasside ja teiste väikeste lemmikloomadega. Koer on elav ja südamlik ning sobib suurepäraselt perekoeraks. Toy-puudel kohandub hästi korterieluga, kuid ta peab saama võimalikult palju ringi liikuda. Külaliste tulekust annab koer häälekalt märku, seega sobib ta ka valvekoeraks. Koer ei ole aga kunagi agressiivne. Koer reageerib hästi häälkäsklustele, tänu millele on teda lihtne treenida. Leebe ja järjekindla treenimise tagajärjel on puudlid näidanud võrratuid tulemusi kuulekusvõistlustele ning agilitys ja flyballis. Lastele peab kindlasti õpetama, kuidas seda väikest puudlid kohelda.

Aktiivsus
Toy-puudel on aktiivne koer, kes naudib jalutuskäike ja mängimist. Keha ja vaimu stimuleerimiseks peaks koera mõnele tegevusele rakendama. Puudlid on tublid kuulekus- ja agilityvõistlustel ning mitmel koeraspordialal.

Treenimine
Toy-puudel on intelligentne väike koer, kes soovib alati head meelt valmistada. Koer on aastasadu tsirkustes ja tänavatel oma trikkidega esinenud. Ta reageerib hästi häälkäsklustele, tänu millele on koera lihtne treenida. Õrna, kuid järjekindla treenimise tagajärjel on puudlid näidanud võrratuid tulemusi kuulekusvõistlustele ning agilitys ja flyballis.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 2-4 kutsikat.

Eluiga
Toy-puudel võib elada 14-17 aasta vanuseks.