Kui sa otsid kergesti koolitatavat ja peremehele orienteeritud koera, siis on parimaks variandiks just töökoerad. Koerad, kes on aretatud spetsiifilise ülesande tarbeks. Kõige kergema vaevaga koolitavate tõugude seast võib leida nii erinevad karja- kui ka lambakoeri ja palju teisi tõuge.

Jahikoerad on samuti intelligentsed ja kiired õppijad, kuid nad on aretatud rohkem isesisvaks tööks. Loomajälge ajades või metsloomaga kokku põrgates peavad nad olema võimelised iseseisvalt mõtlema ning olukordi lahendama.

Olenemata sellest, kui heade omadustega koer on, vajab iga koer ja koeraomanik koolitust, järjepidevat treeningut ja tegelemist. Koer ei sünni kuulekaks ja ainult pikaajalise töö tulemusena kasvab kutsikast kuulekas ja ühiskonnakõlbulik lemmikloom. Pühendumine ja pidev töö tagab hea omavahelise mõistmise ja koostöö.

Millised on kergesti koolitatavad tõud ja kiired õppijad?

Puudel

Puudel on üks kõige targemaid ja kergemini koolitatavaid tõuge. Tal on temperamentne ja lustlik iseloom ning koer sobib suurepäraselt ka lastega perre. Puudel on energiline, tahab palju tegelemist ja tema karv vajab regulaarset hoolt.

Saksa lambakoer

Saksa lambakoerad on aktiivsed, taibukad ja kergesti koolitatavad. Nad on hea kaitseinstinktiga. Just oma iseloomu tõttu on see tõug politseitöös populaarseks neljajalgseks abiliseks.

Lamba- ja karjakoerad

Üks kõige kergemini koolitatavaid tõuge on läbi aegade olnud bordercollie. Bordercollie on aktivist ja on raske leida teist niivõrd lihtsasti treenitavat tõugu. Ta on äärmiselt taibukas koer ja suurepärane perelemmik, kuid ainult siis, kui tema liikumisvajadus on rahuldatud. See on koeratõug, kes nõuab pühendumist ja niisama diivanikaunistuseks ta ei sobi. Bordercollie on töökoer ja aju tegevuses hoidmiseks ning energia maandamiseks vajab ta igapäevaselt palju tegelemist ja liikumist. Vastasel juhul muutub ta närviliseks, võib esineda agressiivsust ja koer hakkab endale tegevust otsides pahandusi tegema.

Dobermann ja pinšerid

Dobermann on samuti levinud töökoer. Algselt rakendati teda paljuski just politseitöös, kuid tänapäeval on see tõug levinud nii pere- kui ka valvekoerana. Dobermann on aktiivne ja taibukas tõug, kes tahab õppida ja sobib aktiivse elustiiliga inimesele.

Pinšereid on mitmeid. Ühe näitena võib välja tuua kääbuspinšeri, kes oma välimuselt meenutab pisut väikest dobermanni. Ta on energiline, liikuv ja jõulise kehaehitusega tõug, kes sobib aktiivse elustiiliga inimesele. Ka sporti saab temaga edukalt harrastada.

Retriiverid

Meile kõigile tuntud labradori retriiver ja kuldne retriiver on samuti kergesti koolitatavad ja omanikule orienteeritud koeratõud. Nad on tuntud just oma pühendumise ja rõõmsameelse iseloomu poolest. Labradori ja kuldset retriiverit kasutatakse palju nii otsingu- kui ka päästetöös. Samuti on need tõud kohusetruud abilised ka pimedatele.

Allikas: cuteness.com