Mis need valgud on?

Valgud on koerale väga olulised toitained, sest neid vajatakse mitmeks otstarbeks. Nende põhilised funktsioonid on lihaste kasvatamine, kudede taastamine, ensüümid, hapniku transportimine veres, immuunsuse toetamine, hormoonid ja energiaga varustamine.

Toiduvalkude seedimine toimub maos ja peensooles, kus need lagundatakse üksikuteks aminohapeteks, mis suunatakse vereringe abil keharakkudesse.

Üldiselt koosnevad kõik valgud aminohapetest, kuid on samas täiesti erinevad. Iga valgu eesmärk ja kasutusala sõltub selle aminohapete kombinatsioonist ja järjestusest.

Miks on mõned aminohapped asendamatud?

Selleks et koera organism korralikult toimiks, annab oma panuse üle kahekümne asendamatu ja asendatava aminohappe. Asendamatuteks nimetatakse selliseid aminohappeid, mida organism ei suuda iseseisvalt piisavalt kiiresti või piisavas koguses toota. Kui neid jääb väheks, kannatavad selle pärast mitmed eluliselt tähtsad funktsioonid. Seetõttu peab koer asendamatuid aminohappeid saama toiduga.

Asendatavaid aminohappeid jõuab koera organism piisavalt toota ka teistest toitainetest. Seetõttu pole nende sisaldus koeratoidus nii oluline.

Koer tegeleb pidevalt asendamatute aminohapete seedimisega, kuna tema organismis toimub nende ladustamine. Seetõttu peab koer neid toiduga püsivalt ja piisavas koguses saama.

Koerte puhul on kokku kümme asendamatut aminohapet: arginiin, histidiin, isoleutsiin, leutsiin, lüsiin, metioniin, fenüülalaniin, treoniin, trüptofaan ja valiin.

Millistest toiduainetest saab koer valke?

Organism omastab valke nii loomsetest kui ka taimsetest allikatest, kuid ükski neist ei sobi ainsaks valguallikaks. Kõik toiduained sisaldavad ühte või mitut aminohapet, kuid kahjuks ebapiisavas koguses. Koera valguvajaduse rahuldamiseks tuleb koostisaineid hoolikalt valida ja kombineerida.

Näiteks sojajahu ja maisigluteenijahu sobivad hästi üksteist täiendama, sest ühes puuduvad aminohapped sisalduvad teises. Ainult loomsed või taimsed valguallikad ei suudaks varustada koera kõigi vajalike aminohapetega. Samas saab mõlemaid koeratoidus väga hästi kasutada, kui neid kombineerida täiendava aminohapete allikaga.

Purina koeratoitudes moodustavad valgud 20–35% seeditavast energiast. Erinev valgusisaldus sõltub koera vajadusest. Näiteks täiskasvanud koera toidus on see madalam, kuid kutsika toidus tunduvalt kõrgem, sest ta vajab kasvamiseks rohkem valke.
Samuti on suurema valgusisaldusega eakatele ja ülekaalulistele koertele mõeldud Purina koeratoidud. Mitmed Purina uurimused on tõestanud, et toidu suurem valgusisaldus aitab koertel rohkem kaloreid põletada.

Soovid uutest toitudest lähemalt lugeda? Laadi alla Purina PRO PLAN buklet.

Jaga
Kommentaarid