Värske uuring, mis avaldati teadusajakirjas “Journal of Comparative Psychology”, väidab, et koerad tõesti kujutavad ette, milline võiks välja näha inimene, kelle lõhna nad nuusutavad. Ja kuigi uuringutulemused on algelised, annavad need mingigi arusaama, mis võib koerte peas seoses lõhna ja ettekujutusega toimuda.

Koerte lõhnadega tegelev aju osa on võimeline töötlema lõhnu 40 korda rohkem, kui meie oma. Lisaks on koerte ninal ligi 300 miljonit haistmisretseptorit. Teisisõnu on koerte haistmismeel 10 000 korda parem kui inimeste oma. Lõhnad moodustavad koerte maailmapildist märksa olulisema osa kui inimeste omast.

Kuigi on teada, et koertel on väga hea haistmistaju ja nad tuginevad sellele märkimisväärselt saamaks teada, milline on neid ümbritsev keskkond, jääb siiani selgusetuks, kas koerad kujutavad lõhnu tundes ette mingeid väga konkreetseid asju.

Uuriti 48 koera, kes jagati kahte ossa: töökoerad, keda kasutatakse hädaabi olukorras või tugikoerana ja tüüpilised perekoerad. Esmalt selgitati, millised on konkreetse koera kaks lemmikmänguasja ja siis tekitati iga mänguasja lõhnaga nii-öelda lõhnajada, mis lõpuks mänguasjani viis. Pooltel kordadel leidsid koerad raja lõpust õige mänguasja, millele lõhn kuulus. Pooltel kordadel oli raja lõpus aga teine lemmikmänguasi.

Mõte oli selles, et kui koeral oleks ühest kindlast mänguasjast mingi vaimupilt, käituksid nad teist mänguasja nähes pisut üllatunult. Kui nad keskenduksid aga ainult lõhnale, siis nad ei üllatuks.

Katse näitas, et vähesed koerad üllatusid. Videos on näha, et koerad kõhklevad, kas leidsid, mida soovisid ja kas võiks otsida edasi, et leida üles mänguasi, millele lõhn tegelikult kuulub. Peale mõningaid katseid koerad enam ei üllatunud, kui finišis oli jälle vale mänguasi. Arvatakse, et seda tingis mängulust ja üldine rõõm, et peale otsinguid ootas neid justkui auhind.

Esialgu saavutasid töökoerad mängus paremaid tulemusi, kuid mõne aja möödudes selgus, et perekoerad olid samal tasemel. Kokkuvõttes väidavad autorid, et osa koertest kujutab ette asja, mida nad lõhna põhjal otsima hakkavad. Samuti pole laias laastus oluline koera varasem taust või mida talle õpetatud on.

Loomulikult vajab see uurimisküsimus laialdasemat uurimist, sest uuringu järeldused põhinevad üldjoontes jälgimisel ja mingeid konkreetseid tõendusi veel ei ole.

Allikas: iflscience.com