Budapesti ülikooli teadlased uurisid koerte ajutegevust ajal, mil koerad magasid. Teadlased tahtsid teada saada, milline on koerte ajutegevus magamise ajal ja kas ka koerad salvestavad magades uusi teadmisi.

Teadlased uurisid koerte aju bioelektrilise aktiivsust elektroentsefalograafi (EEG) abil ja avastasid, et ka koertel esinevad sarnaselt inimestele unekäävid ehk une ajal esinevad 11-15 Hz lainete sööstud, mis registreeruvad kõikidelt pea aladelt, kuid on kõrgeima voltaažiga tsentraalaladel.

Need esinevad mitte-REM une ajal. REM-uni on uni, mis tekib normaalselt esmakordselt keskmiselt 70 kuni 90 min peale uinumist esimese tsükli lõpus. REM-une ajal esinevad lühikeste perioodidena kiired silmade liigutused. Sellest ka nimi REM (ing. k rapid eye movements ehk kiired silmaliigutused).

Sarnaselt inimestele näitasid ka koerte unekäävide lainete sööstud, kui hästi oli koer uue informatsiooni vastu võtnud enne magama jäämist.

Unekääve seostatakse inimese puhul õppimise ja mäluga. Need kestavad vaid pool sekundit ja blokeerivad talamusest tulevat teavet, et see ei jõuaks ajukoorde. Spetsialisti sõnul on väga tähtis, et unekäävide toimumise ajal oleks aju välise teabe eest kaitstud, sest uute teadmiste talletamisel peab teave jääma nii-öelda puhtaks, mitte segunema väljast tuleva informatsiooniga. See uuring on aga esimene, mis tehti koera ajul.

Uuringus kasutati 15 koera, kes olid kõik erinevatest tõugudest. Esmalt mõõdeti koerte ajutegevust lihtsalt ja hiljem õpetati koertele uusi trikke ning mõõdeti nende ajutegevust uuesti. Alguses õpetati trikke koertele tuttavas ungari keeles, kuid hiljem aga koertele võõras inglise keeles. Peale väikest uinakut jätkati koertele käskluste andmist inglise keeles, et näha, kas neile jäi midagi meelde.

Teadlaste sõnul oli koerte ajutegevus peale uute asjade õppimist väga sarnane inimesega omaga, kui uued teadmised talletuvad. Need koerad, kellel oli rohkem unekääve, talletasid rohkem uut informatsiooni.

Koerad magavad palju. Keskmiselt magavad koerad päeva jooksul kokku 12-14 tundi ja kutsikad 18-20 tundi.

Alliaks: iflscience.com