Vaata videost, kuidas oma uuele pereliikmele kerge vaevaga põhilised käsklused selgeks õpetada.

Kontakt
Kutsika koolitamisel tuleks alustada inimese ja koera vahelisest kontaktist. Kontaktiharjutuse puhul õpib koer omaniku silma sisse vaatama ja selle eest saab ta kiituse ja preemia. Kontaktiharjutus on alus edasistele õpingutele ja loom omaniku ning koera vahelise sideme.

Silmsideme õpetamiseks alusta sellest, et paned oma käe, milles on maius kurgu alla ja ootad, kuni koer korraks oma silmad maiuselt ära tõstab ja otsa vaatab. Premeeri koheselt. Hea on kasutada ka klikkerit.

"Istu" käsk
"Istu" käsu õpetamine on üks esimesi asju, millega kutsikakoolis algust tehakse. Istumise õpetamist koerale tuleks alustada koera kõrguselt, kükkis asendis ning oma sujuva käeliigutuse abil suunata maiusega käsi koera koonust tagapoole nii, et ta automaatselt selle peale istuks. Kui koer oma tagumiku maha paneb, premeeri teda selle eest koheselt. Nii hakkab ta seda asendit preemiaga seostama. Kui oled maiuse koerale ära andnud, siis kindlasti vabasta koer asendist. Käsu alt vabastamiseks viska maius eemale ja kasuta meelepärast käsku, näiteks “vaba”. Tee selle harjutusega lühikesi korduseid, kuid sageli, et koer ära ei tüdineks.

Lamamine
Lamamise käsu õpetamist alusta kükkis asendist. Nii oled sa koera tasandil. Suuna maiusega koer istuma, aseta maius talle nina alla ja oma käeliigutusega suuna ta õrnalt lamama. Kui koer asetab oma käpad maha, siis premeeri koheselt. Hea on kasutada ka klikkerit. Alguses proovi sööta talle maiust järjest nii, et ta ei jõuaks asendist püsti tõusta. Tee lühikesed kordused, et koer ära ei väsiks. Kiida ülevoolavalt ja vabasta asendist.

"Oota" käsk
Ootamise õpetamiseks peaks olema selge kas “istu”, “seisa” või “lama”, mis asendisse sa koera jätad. Kui üks neist käskudest on selge, siis pane koer enda ette näiteks istuma ja alusta sellest, et proovid vaid pool sammu tahapoole liikuda. Maiust sööda koerale järjepidevalt nii, et ta ei jõuaks asendist välja tulla. Premeeri, kui ta jääb paigale ja vabasta koer kohe käsu alt visates maiuse eemale ja kasutades vabastuskäsku.

Kõrvalkõnd
Kõrvalkõnni õpetamiseks pane koer lühikese rihma otsa nii, et sul oleks mugav ja vasakusse kätte võta ohtralt maiuseid. Võta koer oma vasakule küljele ja anna talle meelepärane käsk, näiteks “kõrval” ja alusta liikumist. Liigu rahulikus kõnnis ja sööda koerale järjepidevalt maiuseid ja premeeri õiget liikumist. Maiuse andmiseks aseta oma käsi koera koonu kõrgusele. Kui maiuste vahele liiga pika vahe jätad või seda liiga kõrgelt annad, hakkab koer hüppama ja seda ei taha me talle õpetada. Kui maiused on sul käest otsa saanud vabasta koer käsu alt visates maiuse eemale ja kasutades vabastuskäsku.

Pane tähele! Võistluskõrvalkõnd erineb oluliselt igapäevasest tänaval liikumisest. Nende jaoks peaks olema kaks erinevat käsku. Võistlustel peab ka alati koer liikuma omaniku vasakul küljel.

"Siia" käsk
Siia käsk tasuks kindlasti koerale selgeks õpetada. Selle õpetamisel võid alguses kasutada abilist. Üks inimene hoiab koera kinni ja teine läheb eemale ning kutsub. Proovi selle käsu täitmine teha koerale alati toredaks sündmuseks, et ta ükskõik, mis olukorras alati sinu juurde tuleks. Mängi temaga ja premeeri kui ta sinu juurde jookseb. Kui teine inimene koera kinni hoiab, siis võid sina ka joostes eemalduda ja koera pisut õrritada ning seejärel enda juurde kutsuda, nii tuleb ta parema meelega ja rõõmsamas tujus. Siia käsu võiks lõpetada kas omaniku ees istumise või kõrvale tulekuga ning samuti vabastuskäsuga. Nii ei teki koerakutsikal mustrit, et käsku kuuldes jookseb ta oma omaniku juurde, võtab maiuse ja jookseb jälle ära. Koera püsivus on väga vajalik oskus näiteks ohtlikus olukorras, kus on vaja koer veel kiiresti rihma otsa panna.

Kutsikakoolis käimise olulisus ei seisne siiski pelgalt selles, et koerale saaks selgeks ellu astumiseks ja meie ühiskonnas toime tulemiseks vajalikud põhikäsud. Kutsikakoolis õpitakse tundma ka koera kehakeelt ja arendatakse koera ja omaniku vahelist suhtlust ning koostööd, mis edaspidises elus ja tänapäevases keskkonnas hädavajalik on. Samuti on kutsikakooli üks olulisemaid eesmärke ka koerte omavaheline kommunikatsioon ning sotsialiseerimine.

Jaga
Kommentaarid