1. Uhkete vurrudega keisertamariinid elavad Amazonase vihmametsades. Nad tavatsevad elada kahe- kuni kaheksaliikmeliste gruppidena, mida juhib alati grupi kõige vanem emane.
2. Tegemist ei ole metsa eksinud jääkaruga, vaid hoopis Kermode karuga, kes pole ei keegi muu, kui väikse geenimuutuse läbi teinud Ameerika mustkaru. Aga et neid karusid leidub piiratud maa-alal (Kanadas, Briti Columbia provintsis), on talle siiski antud ka alamliigina Kermode karu nimetus. Neil blondidel karudel on tumedat värvi sugulaste ees üks suur eelis - karvastiku värvus võimaldab rohkem lõhet püüda, sest hele värvus toimib justkui kamuflaaž.

3. Kvokkad on väiksed kukkurloomad, kes asustavad Austraalia läänerannikul paiknevat paari saart, sealhulgas leiab neid hulgim Rottnesti saarel. Rohkem saab kvokkadest lugeda SIIT. Kahjuks ei tea isegi miljonid austraallased, kes see väike lõbusa näoga loomake on.

4. Kui kvokka peletab oma rõõmsa ilmega halvimagi tuju, siis kõrvukrebase grimassil on hoopis vastupidine toime. Tegelikult ei ole tegemist üldsegi pahatahtliku loomaga. Kõrvukrebased on sotsiaalsed ja toredad loomakesed, kelle silmnähatavalt ebaproportsionaalsed kõrvad aitavad Aafrika rohumaadel elades end jahutada. Inimestel oleks kõrvukrebastelt nii mõndagi õppida, kasvõi isakohustuste täitmist, sest isased kõrvukrebased hoolitsevad poegade eest nii pühendunult, et seda võib lausa isapuhkuseks nimetada. Isased kõrvukrebased võtavad enda kanda pool järglaste üleskasvatamise kohustusest hoolitsedes pisikeste rebasekutsikate eest ja neid kaitstes.

Bat eared Fox #fox#bat#batearedfox#africaalive#animal#zoo#foxybingo

A photo posted by Charlotté Rita Higton (@charlieanimates) on Jun 26, 2015 at 1:14pm PDT

5. Luitekassid elavad Põhja-Aafrika kõrbetes ja Aasias. Suured kõrvad aitavad neil jälitada maa all liikuvat saaki, enne kui nad selle kärmelt oma käpakestega üles kaevavad. Luitekassi käpapadjandid on kaetud paksu karvastikuga, et võimaldada kuumal maapinnal kõndida.
6. Huulkarud, kelle elupaigad asuvad peamiselt Lõuna-Aasia metsades, on kantud väljasuremisohus olevate liikide nimekirja, sest inimene on teinud järjekindlalt tööd nende asualade hävitamisel. Samuti pole haruldane ka vabaduses elavate isendite püüdmine. Huulkarud on erilised sellepoolest, et erinevalt teistest karudest, ei ela nad pikki perioode üle magades. Nad on kogu aeg tegevuses.
7. Kaljudamaan näeb välja nagu näriline, aga ta ei ole seda teps mitte. Neil on väikesed higised käpakesed, mis haakuvad kõndides kaljule nagu väikesed iminapad. Neile, Ida-Aafrikas ja Lähis-Idas elavatele loomakestele meeldib mitmekesi koos päikest võtta ja neil igaks elujuhtumiks terve variatsioon häälitsusi.
8. Kes on see loom, kellel on soeng nagu 80ndate rokkstaaril? Haruldased pintšetamariinid on suures väljasuremisohus. Viimase paarikümne aastaga on nende populatsioon langenud 80% metsade hävitamise tõttu.
9. Kui püüda endale ette kujutada hobuse ja jänese ristandit, siis Patagoonia maara on just see loom, kes sellist isendit võiks meenutada. Maarad on närilised, ehkki pealiskaudsel vaatamisel võivad tema sõrgu meenutavad esjalad vaataja hoopis ära petta. Maarad on monogaamsed - kui on armastus, siis kogu eluks.
10. Põhja-Aafrikas ja Aasias elavad suurkõrv hüpiklased näevad välja kui jänese ja hiire järglased. Oma ülipikki kondiseid jalgu, mille abil need loomad ei jookse, vaid hüppavad, kasutavad nad vaenlase eest põgenemiseks.

11. Seevastu Ida- ja Lõuna-Aasia alasid asustav Punahunt näeb välja nagu saksa lambakoera ja rebase järglane. See liik on samuti kantud väljasuremisohus olevate liikide nimekirja, sest inimtegevuse tulemusena on punahuntide asualad drastiliselt vähenenud ning neid ohutavad ka kodu- ja hulkuvatelt koertelt üle kanduvad haigused.

12. Hiina keskosas elavad tava-nosulanguurid saavad uhkustada oma oranži karvastiku ja sinine ninaga. Need loomad veedavad 97% oma elust puudel.

13. Manul on kaslane, kes saab uhkustada kõige tihedama ja kohevama kasukaga, sest tal on vaja Kesk-Assia külmad talved ometigi kuidagi üle elada. Kahjuks on looma kohev ja ilus karvastik ka tema needuseks, sest inimesi ahvtleb ilus karv looma küttima ja see on omakorda kaasa toonud populatsiooni vähenemise.

14. Kõikidest karuliikidest kõige väiksem on Kagu-Aasiat asustav päikesekaru. Neid loomi teeb eriliseks ülipikk keel, mis on abiks mee ja termiitide söömisel. Nende väljasuremisohus olevate väikeste karude eripäraks võime teha veidrat, hane kloksumisele sarnast häälitsust.

Allikas: Upworthy.com