Sebra-amadiinid on väikesed häälekad linnud. Nad on väga sotsiaalsed ning paarisuhted püsivad kogu elu.
Amadiinid näitavad kaaslasele oma kiindumust - isased laulavad, linnud nokitsevad üksteise sulgi ning hoolitsevad koos pesa eest.
California Berkeley ülikooli uurija Julie Elie uuris linde pikka aega ning jõudis amadiinide jälgimisel järeldusele, et samast soost lindude paarid käituvad väga sarnaselt tavapärastele pesitsuspaaridele.
Ta otsustas samasoolisi amadiinipaare täpsemalt uurida. Selleks kasvatas bioloog koos oma kaastöölistega noori vinte samasoolistes gruppides. Pooled sellises rühmas kasvanud noortest isastest leidsid endale samast soost paarilise. Kui puuri pandi juurde mõned uued emaslinnud, ignoreeris kaheksast isasetepaarist viis neid täielikult.
Elie sõnul võivad lindude paarilise valikut määrata palju keerukamad tegurid, kui lihtsalt vajadus iga hinna eest paljuneda.
"Monogaamsetel liikidel aitavad paarilised üksteisel igapäevase eluga hakkama saada. Sobiva kaaslase leidmine võib olla nii oluline, et partneri sugu enam rolli ei mängi," oletas ta.
Lindude hulgas on veel sarnaseid näiteid. Monogaamsed kajaka- ning albatrossiliigid kasutavad mõnikord taktikat, kus kaks emaslindu kopuleeruvad juba paarisuhtes oleva isasega ning seejärel kasvatavad emased poegi koos.
Loomaaedades on teada juhtumeid, kus isased pingviinid on üritanud koos pesitseda. Kõige kuulsamaks sai New Yorgi paar Silo ja Roy, need kaks isast suutsid nende hoolde antud viljastatud munast poja välja haududa.