Kammhaid on haide hulgas ebatavalised, sest nende ainsal säilinud liigil on täiendav paar lõpusepilusid (ja mõnel teisel liigil on neid veel üks paar). Kammhaisid on pikka aega jagatud kahte liiki – tömpnina-kammhai (Hexanchus griseus) ja suursilm-kammhai (Hexanchus nakamurai).

Suursilm-kammhaid on leitud enamikes suuremates ookeanides ja siiani peeti neid üheks liigiks. Kuid uus teadustöö näitab, et Atlandi ookeanis elavad haid kuuluvad India ja Vaikse ookeani piirkonna omadega võrreldes erinevasse liiki. See värskelt kirjeldatud Atlandi liik kannab nüüd nimetust Hexanchus vitulus.

Analüüsides kahe mitokondriaalse geeni 1310 aluspaari, said teadlased kinnitada, et vaatamata peaaegu identsele väljanägemisele on Atlandi ookeani populatsioon tõepoolest piisavalt erinev, et liigi tasandile tõusta.

„Näitasime, et Atlandi ookeani kammhaid on molekulaarsel tasandil tegelikult vägagi erinevad India ja Vaikse ookeani haidest. Nii on selge, et tegemist on erineva liigiga, ehkki palja silmaga vaadates tunduvad nad väga sarnased,“ selgitab uut liiki kirjeldava teadustöö kaasautor Toby Daly-Engel oma avalduses.

See on oluline, sest ehkki haidest ja nende elupaigaks olevast meresügavikust on vähe teada, otsivad kalalaevad järjest enam uusi varusid süvamerest.

„Kuna teame nüüd, et ookeanis elab kaks kordumatut liiki, annab see meile parema ettekujutuse nende populatsioonist,“ sõnas Daly-Engel. "Mõistame, et kui üht neist tabab ülepüük, ei ole võimalik nende varusid muu maailma arvelt täiendada.“

Allikas: iflscience.com