Teadlased on pikka aega kukalt süganud, millest selline isuäratav lõhn tuleb, kuid nagu väidab ajakiri The Science of Nature, on nad nüüd ühe sammukese võrra vastusele jälle lähemal.

Binturongid elavad Lõuna- ja Kagu-Aasia metsades, kus nad uriini pritsides oma territooriumi märgistavad. Osa uriinist pritsivad nad ka oma jalgadele ja sabale ning kasutavad uriinist läbiimbunud sabasid pintslina, et märgistada iga ettejääv puu.

Evolutsiooniantropoloog Christine Drea proovis oma meeskonnaga taas looma lõhnamõistatust lahendada. Selleks koguti USAs Põhja-Carolina osariigis paiknevas looduspargis elava, kokku 33 binturongi uriininäidised. Põhjalikult uuriti igat uriinis sisalduvat ühendit.

Tuli välja, et binturongide uriin sisaldab kokku 29 erinevat kemikaali, kuid siiski oli iga looma uriininäidis ainulaadne. Midagi oli kõigis proovides siiski ühist ka — keemiline ühend 2-atsetüül-1-pürroliin, mis ongi selle kummalise isuäratava lõhna allikas.

Teadlaste lõplik järeldus on, et võiga popkorni lõhna põhjustajateks on hoopis bakterid (Bacillius cereus), mida kasutab organism käärimisprotsessil, et luua ühendit 2-atsetüül-1-pürroliin.

Allikas: Mentalfloss