Bernie, ametliku nimega Bernard, võeti Tai loodussõprade fondi hoole alla neli aastat tagasi, kui tal õnnestus pärast 10-aastast vangistust ühest templist põgeneda. Linnu nokk ja silmad olid tõsiselt vigastatud ja ta suutis vaid vaevu püsti seista. Pärast kuudepikkust intensiivravi taastus Bernie täielikult ja elab nüüd metsloomade keskuses, kus tal on toidu otsimiseks ja ringi jooksmiseks palju ruumi ja vabadust. Ja ehkki on ta oma liigi kohta ebatavaliselt sõbralik ega ilmuta hooldajate suhtes mingeid agressiivsuse märke, ei tähenda see, et nood võiksid valvuse kaotada.

Kaasuare, kes on relvastatud paksude, kiivrit meenutavate otsimikuplaatide ja võimsate jalgadega, mis lubavad neil joosta kuni 48 km/h, nimetatakse sageli „elavateks dinosaurusteks“. Nende 10 cm pikkused küünised meenutavad uskumatul moel velotsiraptorite omasid – ja looduskaitsjate sõnul on need linnud ühed kõige otsesemad eelajalooliste olendite järeltulijad, kes 80 miljonit aastat hiljem Maa peal ikka veel alles on.

Need küünised muudavad nad maailma kõige ohtlikumateks lindudeks. Kuigi Austraalia ja Uus-Meremaa vihmametsades elavad kaasuarid väldivad üldiselt inimesi, on nad hädaohtu tajudes jõuks, millega tuleb tõsiselt arvestada. Hoolimata sellest, et nad on lennuvõimetud, suudavad nad hüpata 1,5 meetri kõrgusele õhku, jagades oma küünistega varustatud jalgadega hoope, et end või oma pesasid ja poegi kaitsta (täiskasvanud emased, kes on isastest suuremad, võivad olla üle 180 cm pikad).

Enamik rünnakuid on põhjustatud huvilistest, kes lähevad lindudele liiga lähedale, või külastajatest, kes neid söödavad, mistõttu linnud on hakanud inimesi toiduga seostama ja vihastavad, kui näevad inimest, aga mitte toitu. Ehkki siiani on teada ainult üks kaasuariga seotud inimohver – 1926. aastal sai surma teismeline poiss, kes üritas lindu rünnata – on internetis mitmed videod kaasuaridest, kes jalaga lüües tõsiselt inimestest segajaid vigastavad.


Kuid lindude jaoks, kes pigem omaette hoiduksid, on inimesed palju suuremaks ohuks kui nemad inimestele. Austraalias ohustab metsikuid kaasuare elupaikade kadumine, kui inimesed nende aladele tungivad. Tulundusühingu „Vihmametsade päästjad“ andmetel, kes rahastavad ka kaasuaride päästmise kampaaniat, on lindude peamiseks surmapõhjuseks autolt löögi saamine.

Linnud mängivad olulist ökoloogilist rolli oma troopilises kodus, levitades alusmetsas söödud puuviljade seemneid, millest omakorda kasvavad uued taimed. Selleks, et ettevõtted ei ostaks uusarendusteks maad kaasuaride elupaikadesse, soetab tuluühing ise aktiivselt vihmametsades müügiksolevaid valdusi ning ostab tagasi ja taastab arendajate langetatud metsasid.

Allikas: The Dodo