Houston’i ülikooli filosoofia dotsent Cameron Buckner arvab aga, et loomad mõtlevad enne, kui midagi teevad ehk kaaluvad positiivseid ja negatiivseid külgi. Dotsendi sõnul arvatakse sageli, et mõtlemiseks on vaja osata keelt. Inimesed on varem proovinud õpetada näiteks ahvidele keelt, ent see oli loomadele liiga keerukas, mistõttu ei saanud nad sellest aru ega olnud suutelised keelt õppima. Buckner arvab aga, et loomad ei pea oskama keelt, et langetada ratsionaalseid otsuseid. Ta vaatleb oma uurimistöös varasemaid uurimusi samal teemal ja järeldab, et kaalutud otsuste tegemiseks ei pea loom keelt oskama. Buckner toob teiste loomade seas näiteks ka šimpansid, elevandid ja rongad. Ta lisab, et tema uurimistöö peamiseks eesmärgiks oli näha, kas on kogunenud piisavalt asitõendeid väitmaks, et loomad mõtlevad ratsionaalselt.

Oma uurimuses kasutab Buckner mitmeid näiteid, et oma teemat esile tõsta. Ta toob kaelkirjakud ja lõvid näiteks. Tavaliselt ei jahi Aafrikas elavad lõvid kaelkirjakuid, sest selliste suurte loomade jahtimine põhjustab mitmeid riske. Küll aga on Lõuna-Aafrikas Selousi ulukikaitsealal elavad lõvid nuputanud viisi, kuidas kaelkirjakuid jahtida. Kui kaelkirjak on liivasesse jõesängi kinni jäänud või külili kukkunud, siis saab lõvi aru, et kaelkirjak on abitus olukorras ja seetõttu lihtne saak ning teeb otsuse teda rünnata.

Teine näide on samuti Aafrikast ja seotud elevantidega. Nimelt suudavad Amboseli rahvuspargis elavad elevandid saada aru, kas mingi inimene põhjustab neile ohtu või mitte. Elevandid teevad järelduse inimese vanuse, soo ja rahvuse põhjal. Näiteks täiskasvanud Maasai hõimuliikmed kütivad elevante, mistõttu on elevandid nende suhtes agressiivsed, kui neil või nende kaaslastel on halbu kogemusi. Küll aga teavad elevandid, et Kamba hõimuliikmed on sõbralikud ja ei tee neile liiga, mistõttu suhtuvad nad nendesse rahulikult.

Loomade intelligentsus ja taju on olnud pikalt uurimisteema, mis on pakkunud huvi erinevatele teadlastele ja filosoofidele pikka aega. Inimestele meeldib mõelda, et nad on kõige targemad maal, kuid loomi ei tasu alahinnata, sest nad võivad olla nutikamad, kui me oskame arvata.

Allikas: iflscience.com

Jaga
Kommentaarid