See rekordiomanik ei ole ookeanirändur, kel pahatihti kuhugi maanduda ei ole. Piiritaja ehk piirpääsuke on lind, kelle rännutee ületab vaid Vahemerd ja tegelikult veedab ta enamuse oma ajast lennates üle paikadest, kuhu tal kerge vaevaga maanduda oleks võimalik, kuid millegipärast ta seda ei tee.


"Igal augustil jätavad piirpääsukesed hüvasti oma pesitsuspaigaga Põhja-Euroopas ja alustavad teekonda Kesk-Aafrika vihmametsade poole. Nad ei puutu maapinda enne, kui järgmise suve pesitsusperioodil, mis on 10 kuud hiljem," rääkis Professor Anders Hedenström Lundi ülikoolist Rootsis.

Paljud linnuliigid reisivad palju kaugemale kui piiritaja, kuid senini ei ole teada, et ükski teine liik seda ilma maandumata ja puhkepausideta teeks. Selline elustiil tähendab aga seda, et piiritaja peab olema suuteline tegema kõike lennu pealt. Nad toituvad õhus lendavatest putukatest, kelleks on peamiselt kiilid ja kärbsed. Vajaliku veekoguse saavad nad kätte vihmapiiskadest või aeg-ajalt laskuvad nad järve kohale, et sealt suutäis vett püüda.


Hedenström leidis, et päikesetõusu ja loojangu ajal lendavad need linnud lausa 2500 meetri kõrgusel, kuid põhjus selleks jääb endiselt segaseks. Küll aga annab sellisel kõrgusel lendamine neile võimaluse end välja sirutada, tiibadel puhata lasta ja rahulikult alla poole liuelda.

Allikas: iflscience.com