Programme, mis pakuvad delfiinide keskel ujumist, pakutakse kõikjal maailmas. Kariibi mere saartel on need eriti populaarsed, eriti viimase kümne aasta jooksul. Endine delfiinide treener, kes oma nime avaldada ei soovi, selgitab aga, et tegelikult on sellised programmid väga probleemiderohked, sest vaalalised pole loodud vangistuses elama.

„Delfiinid on väga ilusad ja oma loomult täiesti hämmastavad olendid,“ räägib endine treener. „Kuid pruugib nad vaid piltlikult öeldes puuri pista, kui märkate, et nad muutuvad.“

Ühe treeneri lugu

Bahamal sündinud ja kasvanud treener töötas Kariibi mere saartel kahes asutuses, mis pakkusid inimestele võimalust koos delfiinidega ujuda ning ametis oldud aja jooksul tema kahtlused vaid kasvasid. Ruumid, milles delfiine hoiti, polnud mitte ainult liiga madalad, vaid ka üleliia väikesed. Ühes kohas oli 40 delfiini mahutatud kolme kompaktsesse ruumi.

„Selles konkreetses asutuses polnud palgal loomaarsti ja puudus tegelikult igasugune veterinaarse abi võimalus. Delfiinid neelasid alla igasuguseid erinevaid ohtlikke asju ja selles osas ei võetud ka mitte midagi ette,“ selgitab ta. Olgugi, et ta nägi, et delfiinide eluruume puhastati, oli kloorilõhn neis väga tugev ning see mõjus treeneritele halvasti. Mõned delfiinid jäid kloori kasutamise tõttu lausa pimedaks.

Mitmed delfiinid kannatasid tema sõnul ka psühhooside all, sest looduses avameres elavad loomad olid sunnitud päevade kaupa väikestes kambrites ringi ujuma. Esinemiskoormus oli neile liiga suur ning nad muutusid inimeste suhtes ohtlikeks.

„Nad pidid päevas kümme korda esinema. Täpselt ühesugused liigutused, ühesugune kõne ja signaalid, ikka ja jälle. Nad läksid närvi ja muutusid külastajate suhtes agressiivseks ning hakkasid toiduämbreid meie käest maha lööma.“

Mis aga kõige hirmsam – mõned emased delfiinid käitusid agressiivselt oma vastsündinud järeltulijate suhtes ega lubanud neil hingamiseks veepinnale tõusta. Treener, kes pole küll teadlane, ütleb, et tema ja ta kolleegid arvasid, et delfiiniemad tegid niiviisi, sest ei tahtnud, et nende järeltulijad vangistuses elaksid.

Mis delfiinidega koos ujumise juures valesti on?

„Koos delfiinidega ujumine“ on üldine termin, mida kasutatakse mitmete erinevate atraktsioonide puhul. Lisaks sellele, et saab koos ühe või mõne delfiiniga ujuda, võidakse sind soovi korral koos nendega fotografeerida, delfiin võib sind vees vedada, peaga nügida või musitada. Raha eest võid endale korraks ka delfiinitreeneri ametikoha osta, sellega kaasnevad ametivile ja treeningjuhised.

2010. aastal dokumenteeriti Kariibidel mitmeid õnnetusi. Ühes Antigual asuvas asutuses leiti, et delfiinid on ebaharilikult tumedad, neil oli osaline päikesepõletus ning puuride trellid keha peale põlenud, mõnesid peeti treeningu eesmärgil eralduses ning osadel oli vesi, milles nad elama olid sunnitud, saastunud.

Olgugi, et mõnedes Kariibi mere riikides on välja töötatud delfiinidega töötamise programmide jaoks seadused, asutusi neid sageli järgima ei sunnita ning kõik toimib suhteliselt omasoodu.