California lahes elav Kalifornia pringel on kõige ohustatum liik üldse ning nende suurimaks ja sagedasemaks hukkumise põhjuseks on kalavõrgud.

Nüüd on looduskaitsjatel aga plaan, kuidas Kalifornia pringlid väljasuremisest päästa - kavas on viimased isendid kokku koguda ning asustada ümber Mehhiko lahes sellisesse paika, mis on röövpüüdjate eest kaitstud ning kus kalastust ei toimu.

Päästeoperatsiooni plaanitakse kaasata ka USA merevägi, kelle käsutuses on spetsiaalselt väikeste vaalaliste otsingutegevuseks väljaõpetatud delfiinid. Delfiinide ülesandeks on päästjatele pringli asukohast märku anda, et oleks võimalik loomad kokku koguda ja ümber asustada.

Mereväe delfiine on treenitud leidma San Francisco lahe sadamapiirkonnas elavaid pringleid ning esimesed katsed on delfiinidel läbitud suurepäraselt.

Mehhiko keskkonnaminister Rafael Pacchiano teatas, et delfiinid saadetakse päästemissioonile selle aasta septembris. Teise positiivse uudisena tegi ta teatavaks, et edaspidi keelab Mehhiko valitsus nakkevõrkude kasutamise pringlite elupiirkonnas.

Allikas: iflscience.com