Loomad kohanevad talvekülmadega erineval moel. On loomi, kes leiavad toidupoolist ka käreda pakasega ning paksu lume alt, kuid on ka neid, kes talveks sügavasse unne vajuvad. Kes on need 10 looma, kes praegu talveunes on?

Lithobates sylvaticus

See USAs elav konnaliik, kelle eestikeelne nimetus võiks olla puidukonn, elab talve üle lehehunnikusse peitudes, kus ta koos maapinnaga ära jäätub ning kevadel sealt jälle välja sulab. Vahepeal seiskub konna hingamine ja kevade tulekul ärkab ta lume alt justkui taas ellu.

Peromyscus maniculatus

See on Põhja-Ameerikast pärit hiireliik, kelle eluiga on lühikene. Külma talve elavad nad üle vaid üksteise toel. Sügavasse talveunne see liik ei jää. Päevad saadavad nad mööda üksteise kaisus magades ja öösiti otsivad söögipoolist. Nii koguvad nad vajalikku energiat ja elavad külma talve üle. Kevade saabudes muutuvad nad taas aktiivsemaks.

Uni-öösorr

Uni-öösorr on ainus linnuliik, kes magab talveund. See linnuliik vajub sügavasse unne, kui tingimused ellujäämiseks muutuvad talumatuks. Kui õues on liiga külm, liiga kuum või toidupoolist napib, vajub uni-öösorr energia säästmiseks unne. See linnuliik on võimeline isegi mune haududes magama.

Skunk

Külmad talvekuud saadavad need imetajad mööda oma pere keskel. Sügavasse talveunne nad ei lange, selle asemel poevad nad urgudesse ning energia säästmiseks langevad lühiajalisse taliuinakusse. Kui talveund iseloomustab tunduvalt aeglasem pulss ja madalam ainevahetuskiirus, siis taliuinak sarnaneb lihtsalt väga sügava unega, looma elulised näitajad selle ajal väga suurel määral ei muutu. Vahepeal poevad nad oma urust söögipoolise otsimiseks küll välja, kuid enamuse ajast veedavad siiski magades.

Siil

Siil magab talveund. Talveunes siil ei ole teovõimeline. Tema elulised näitajad muutuvad märkimisväärselt, aeglustunud on nii pulss kui ka ainevahetus. Siili kehatemperatuur võib talvel langeda kuni +6 kraadini ja hingamine aeglustuda üheksa korrani minutis.

Nahkhiir

Paiksed nahkhiire liigid jäävad parasvöötmes tõelisesse talveunne. Nende südmetöö ja ainevahetus aeglustuvad. Nahkhiired talvituvad tavaliselt kolooniates, mille suurus võib ulatuda mõnest isendist lausa mõne tuhande isendini. Põhja-Euroopa suurim talvekoloonia rekord pärineb 2005. aastast Piusa koobastest.

Karu

Karu on üks populaarsemaid loomi, kes talveunne jääb. Meie laiuskraadidel ei jätku külmade tulekuga pruunkarule enam piisavas koguses toitu, mistõttu on ta sunnitud magama jääma. Kui karu on see, kes on kõigile tuntud talvituja ja saanud omamoodi talveune sümboliks, siis tegelikult ei vaju ta tõelisesse talveunne vaid teeb hoopis väikese uinaku. Eestis magavad tõelist talveund näiteks nahkhiired, kuid suuremad imetajad peavad vaid taliuinakut.

Allikas: conservationinstitute.org