Merimadu on erkkollane ja peab öösiti vetes jahti väiksematele kaladele, kasutades selleks täiesti uutmoodi ja ainulaadset tehnikat.

Merebioloogid Brooke Bessesen ja Gary Galbreath räägivd teadusajakirjas Zoo Keys, et merimadu elab tavapäratus keskkonnas Costa Rica rannikualadel. Nimelt on seal keeriseline ja hapnikuvaene vesi, mille temperatuur on 32.5°C. See temperatuur on ülempiir, milles liik ellu jääb.

Ellujäämiseks on liigil kollane värvus, mis toimib päikesekaitsena, kui merimadu pinnale ujub, et süüa. Öösiti sööb merimadu väiksemaid kalu. Selleks tuleb ta veepinnale ulpima. Ta on keerdus asendis ja tema pea on vee all, väiksemat kala märgates neelab ta selle järsult alla.

Merimadu saab hapniku nii hingates kui ka naha kaudu. Enamiku ajast veedab merimadu aga 20 kuni 50 meetri sügavusel vees ja võib korraga üle kolme tunni vee all püsida. Kuna tema elutsemispaigas on hapnikutase niivõrd madal, imestavad teadlased, miks merimadu seda kohta eelistab.

Mitte kaua aega tagasi vastatud merimao lähim sugulane on samuti kollast värvi ja elab 22 kilomeetrit eemal jahedama temperatuuriga alal. Teadlased arvavad, et kuna äsja avastatud merimadu on niivõrd erinev, võib tegemist olla uue liigiga, kuid rõhutavad, et lõplike järelduste tegemiseks tuleb rohkem andmeid koguda.

Merimao elupaika ümbritsev ligi 320 ruutkilomeetrine ala ei ole kaitse all, mistõttu on nad liigi säilimise pärast pisut mures. Teadlased loodavad, et inimesed hindavad keskkonda piisavalt ja et ka tulevikus kerkib esile huvitavaid leide.

Allikas: iflscience.com

Jaga
Kommentaarid