Hallpapagoide pidamine lemmiklindudena on dokumenteeritud Egiptuse hieroglüüfkirjas juba 2000 aastat e.m.a. Samuti on teada, et neid linde võis leida jõukatest vanakreeka ning rooma aegsetest majapidamistest. Tänasel päeval annab põhilise panuse kasvavasse „vajadusse“ lemmiklindude järele järjest rikkamaks saav Hiina.

Viimase sajandi vältel kestnud intensiivne püük lemmikloomakaubanduse tarvis on selle liigi muutunud looduses ohustatuks. Liik on kantud Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) Punasesse raamatusse ning kuulub Loodusliku loomastiku ja taimestiku ohustatud liikidega rahvusvahelise kauplemise konventsiooni (CITES) 2. lisasse, mis tähendab, et nende loomadega kauplemist jälgitakse väga hoolsalt.

Suurim probleem seisneb selles, et isegi nö. ametlikult lubatud lindude väljapüügil on väga suured kaod. Hinnanguliselt sureb isegi kuni 60 % püütud lindudest enne „lõpptarbijani“ jõudmist: enamasti stressist, kuna linnud on pressitud hulgakesi väikestesse konteineritesse ja kaubalaadungi teekond juba Aafrika piires on pikk ning kurnav. 

Ainuüksi legaalse linnupüügi tulemusena on alates 1975. aastast dokumenteeritud üle 1,36 miljoni linnu eksport Aafrikast. 

Tänu suurele suremusele on püütud lindude arv üle kahe korra suurem. Illegaalse kaubanduse kohta täpsed andmed loomulikult puuduvad.

Espley on oma loo tabavalt pealkirjastanud kui papagoide teekonna lärmakast troopikametsa kooslusest meie elutubade hämarasse üksildusse. Lisaks ohule liigina välja surra ähvardab paljusid meie lemmikloomi oht elada pikk, kurb ja igavlev elu. Puudu ei pruugi olla toidust, veest või õrrest, millel istuda, vaid stimuleerivast sotsiaalsest keskkonnast. 

Muidugi on ka palju lemmiklinnupidajaid, kes peavad linde mitmekaupa, valides üksteisega hästi läbisaavad isendid ning pakkudes neile ka mitmeid arendavaid tegevusi: lendamist, suplemist, stressivaba treeningut, tutvumist uute turvaliste keskkondade ja esemetega. Aga meil tasub alati järele mõelda, kas pakume seda oma lemmikutele ikka piisavalt.

Soovin lemmiklindude entusiastidele südamele panna – enne kui soetate endale haruldase papagoi, tehke kindlaks, kust lind pärit on. Kasvanduses koorunud linnul on kaasas vajalikud dokumendid. Linnukasvataja juures kodus sirgunud lemmiku vanemate kohta teab kasvataja infot anda. Ärge ostke teadmata päritolu lindu! Ärge ostke ka lindu kasvandusest, mis soetab oma aretusmaterjali otse loodusest. Loodusest püütud lemmiklindu ostes toetate illegaalset lemmikloomakaubandust ja sellega seoses ka liikide väljasuremist looduses. 

Simon Espley “The Journey from a Bustling Forest Community to Solitary Life in Your Livingroom” Africa Geographic Magazine Issue 5 - Friday, 1 August, 2014.
http://magazine.africageographic.com/weekly/issue-5/shades-of-grey/