Kanaliste hulka kuuluvad tedred on omapärased nii oma välimuse kui käitumise poolest. Isaslinnud uhkeldavad tõeliste kukkede kombel küütlevmusta sulestikuga, sama värvi lüürakujuliselt kaardu pikkade sabasulgedega, kohevat sulepadja täidet meenutavate puhvis sabaaluste valgete sulgede kuhjaga ning kana harja meenutavate lihaseliste veripunaste edevate „kulmudega“. 

Emaslinnud, kelle kanda on nii kolmenädalane haudeperiood kui 6-11 tedretibu kantseldamine, endale sellist toredust lubada ei saa: tedrekanad on isaslindudest ligi veerandi võrra kogult väiksemad ja pruunika kaitsevärvi sulestikuga.

Tedrekuked meenutavad oma uhke oleku ja käitumisega keskaegseid turniire pidavaid rüütleid.

Tedred paare ei moodusta ning selle asemel kogunevad kuked kevadel kindlatele mänguplatsidele oma edevat isaslooma ilu demonstreerima. Esimesed paar-kolm nädalat tegelevad kuked omavahelise võistluse ja sottide klaarimisega. 

Igal kukel on kaitsta ja hoida sõõrjalt ümber mängu keskosa paiknev territoorium, mis on sama tähtis kui kinnisvara perepoja kosjaplaanides. Tasapisi nihkuvad tedrekukkede mängurituaalid kõige tulisema keskpunkti poole ja need üksikud kõige tugevamad ja võitlusvõimelisemad kuked, kes suudavad keskpunktis oma platsi hoida või välja võita, saavad loota enamiku tedrekanade soosingule. 

Emaslindude hindava pilgu all toimuvad gladiaatorite areenil toimuva sarnased heitlused sunnivad isaslinde „kõik või mitte midagi“ põhimõttel endast parimat andma. Ja kuigi mängu keskpaika kontrolliv kukk naudib privileegi enamiku selle paiga tedretibude isadusele, ei loobu ka teised üritamast – kuigi harva, võib mõnikord ka neil vedada!

See arsenal, millele kuked oma edulootuses panustavad, on rikkalik: olgu selleks siis uhke ja kulukas sulestik, kohevad valged sabasuled reklaamina valendamas, terve hommiku lehvikuna püsti hoitavad kaarjad sabasuled, tugevakõlaline ja tunde kestev kudrutav territooriumihüüd, demonstratiivsed maast lahtihüpped „tšuššhhhsss“ häälituste saatel ning vastastega jõukatsumised nokkadega haaramises, rinnaga trügimises ja teravate kannustega rabamises. 

Selle erilise konkurentsirituaali eesmärgiks on võimalikult palju toretsevalt energiat pillata ja püüda igal alal kaasvõistlejate suhtes oma üleolekut näidata. Kui edumaa ei selgu ei kudrutamise kestuses, sulestiku uhkuses või hüpete arvu ja kõrguses, siis püüad vastasele lihtsalt nahatäie anda ja loota ihaldatud eesmärgile lähemale jõuda. 

Selline pikk ja kurnav tedremäng panebki paika need kõige tugevamad ja elujõulisemad isendid, kellele soo jätkamise saab usaldada. Tetrede hõrgule kanalihale käivad neelud paljudel vaenlastel kakkudest kotkasteni ja kärpidest karudeni, seepärast saavad tedreemad loota, et vaid parimate kukkede treenitud geenid aitavad tedresool karmis olelusvõitluses ellu jääda.