Surabaya loomaaed, Indoneesia

Surabaya loomaaed on õudsete loomaaedade hulgas esirinnas. Viimaste aastate teated puudutavad peamiselt loomade julma kohtlemist, niiet tegelikult pole liialdatud väide, et tegemist on maailma kõige loomavihkajalikuma loomaaiaga.

Haiguste ja väärkohtlemise tõttu hukkunud loomade nimekiri on pikk, sealhulgas lõvi, kes pooduna oma puurist leiti ja kaelkirjak, kelle kõhust avastati lahkamisel plastmaterjali. Loomade suhtes hoolimatud töötajad on koguni nii julmad, et andsid tiigrile mürgises formaliinis loputatud liha. 2013. aasta juulist kuni septembrini suri loomaaias kokku 43 looma ja arvata võib, et mitte vanadusse.

Läbiviidud juurdlus näitas, et loomade suure suremuse peapõhjuseks ongi hooletud töötajad. 2014. aasta jaanuaris teatas loomaaia juhtkond, et kollektsioon sisaldab 197 loomaliiki kokku 3,459 loomaga, kellest 81 on haiged, vigased või vanad ja 44 looma seisund on väga tõsine.

Surabaya loomaaia karu

Mumbai loomaaed, India

Loomaaia olukord on nii halb, et viimasel ajal on see hakanud kuulsust koguma pigem topiste muuseumina. Loomi hoitakse kitsastes ja mustades puurides, kus nad surevad stressi ja haiguste kätte. Kuna loomaaia juhtkonna prioriteediks ei ole loomade hoiutingimuste parandamine, ei ole võimalik surnuid loomi ka uutega asendada. Kuid juhtkond oli leidlik ja mõtles välja uue lahenduse - surnud loomadest tehakse topised, mis pannakse puuridesse elusloomade asemele. Topiste seas troonib ka viimane Indias elanud siberi tiiger.

Kahjuks ei ole palju heategevuslikke organisatsioone, kes Mumbai loomaaia vaeste hoolealuste pärast muret tunneksid ning praegust olukorda arvestades paistab, et üle 200 imetaja, üle 500 linnu ja 45 roomajat ootab paratamatu kurb saatus - saada täienduseks loomaaia topisekogule.

Loomaaia olukorrast annavad aimu ka külastajate kommentaarid maailma suurimas reisiarvustuste veebis TripAdvisor, kus inimesed kurdavad, et loomi on vähe ning loomaaed tundub pigem hüljatud paik olevat.

Gaza loomaaed, Palestiina.

Sisekonfliktid ja sõda Iisraeliga ei ole mõjunud Gaza piirkonnale hästi ning ei ole mööda läinud ka sealsest loomaaiast, kus tänapäeval arvatakse olevat järele jäänud kaks lõvi, mõned ahvid, mõned linnud, jänesed, kassid, koerad ja kaks võltssebrat.

Nimelt näidatakse sebrade asemel kahte musta- ja valgetriibuliseks värvitud eeslit. Ehkki varasemalt oli loomaaias ka kaks sebrat, surid need sõja tõttu tekkinud toidupuudusesse. Loomaaia ametnikud soovisid hukkunud sebrad küll uutega asendada aga leidsid, et taskukohasem on eeslid triibuliseks värvida.

Giza loomaaed, Kairo

Asutatud 1891. aastal oli Giza loomaaed kunagi Aafrika uhkus, mille endisest hiilgusest on nüüdseks jäänud alles vaid hall kurb vari.

Loomaaed on loomaaktivistidel juba aastaid pinnuks silmas olnud kitsaste elutingimuste ja mustade, kasimata puuride tõttu, kus loomad ei saa liikuda ja nende elu pole seal mingi meelakkumine. Loomaaeda tuntakse pigem kui loomade koonduslaagrit, kus asukate suremus on väga suur. Näiteks surid 2013. aasta mais teadmata põhjustel ühe öö jooksul kolm karu. Ajakirjanduse järelepärimistele vastas loomaaia juhtkond, et põhjuseks olevat olnud karude kaklus. Aastatel 2007 ja 2008 olevat kohaliku meedia andmetel tapnud töötajad loomaaias elanud kaameleid, et toita iseennast ja jagada osa ka nälgivatele kaasmaalastele.

Tirana loomaaed, Albaania.

Tirana loomaaed Albaanias meenutab pigem õudset vanglat kui kohta, kus loomade eest hoolitsetakse ja seistakse nende heaolu eest. Valdav osa loomi elab kitsastes ja tühjades kivist ruumides, kus valitseb pimedus ja magamisasemeks on külmad põrandad.

Loomaaias elab kaks karu, kaks lõvi, kuus laamat, kotkas, neli ahvi, rebased, hundid ja mõned luiged. Ahvid istuvad kurvalt oma kongides, kotka jaoks on toodud mõned pehkinud puutokid ja karud tammuvad kongides, mis on nende jaoks ilmselgelt liiga väikesed. Tirana loomaaia viletsa olukorra peapõhjusteks on puudus kvalifitseeritud töötajatest ja tugev alarahastatus.

Kiievi loomaaed, Ukraina

See on loomaaed, kus halvad tingimused ja vilets kohtlemine kajastub loomade suures suremuses. 2008. aastal suri Kiievi loomaais 51 looma. 2010. aastal suri vajalike toittainete puudusesse loomaaia elevant, kellele peagi järgnes ka kaamel, kes kõhuhäda käes kannatades ei saanud arstiabi. Mitmeid loomi müüdi illegaalselt samal ajal, kui loomade toitmiseks mõeldud raha lihtsalt kadus tundmatutesse taskutesse.

Allikad: The Dodo, Mother Nature Network

Jaga
Kommentaarid