Kalifornia ülikooli kahe instituudi, Davise ja Long Beachi teadlaste tiim avaldas oma uuringu tulemused hiljuti ajakirjas “Käitumisökoloogia”.

Uues uuringus leitakse, et pandade ainulaadsed must-valged laigud on tõepoolest nii must-valged nagu võiski oodata. Kui teadlaste selgituste põhjal kannavad sebrad oma triipe kärbsehammustuste tõrjumiseks, siis hiidpandad kasutavad oma kordumatu mustriga karva maskeeringuks ja suhtlemiseks.

“Selle mõistmine, miks hiidpandal on taoline silmatorkav värvus, on bioloogias pikka aega probleemiks olnud. Seda on raske lahendada, sest peaaegu ühelgi teisel imetajal pole taolist välimust ja see muudab analoogiate leidmise raskeks,” ütleb oma avalduses Davise instituudi professor Tim Caro. “Uuringusse tõi läbimurde see, kui uurisime iga kehaosa iseseisva alana,” lisab ta.

Teadlased võrdlesid panda karva 195 muude lihasööjate liiki ja 39 muude pandadega seotud karude alamliiki kuuluvate imetajate tumeda ja heleda värvigammaga. Nad jõudsid järeldusele, et panda keha enamikes piirkondades, kaasa arvatud näol, kaelal, kõhul ja tagaosal on valge karv, mis aitab tal end lumistes piirkondades peita, samas kui käed ja jalad on mustad, aidates tal end varjus varjata.

Uurijad leidsid ka, et panda must ja valge värvus tuleneb tema toiduvalikust, mis koosneb peamiselt bambusest. Seetõttu on pandal raskusi piisava rasvapolstri kogumisega, mis võimaldaks talveunne jääda ja nii püsib ta sel ajal hoopis aktiivsena, liikudes läbi lumiste, aga ka troopiliste elupaikade.

Teadlaste sõnul teenivad panda pea märgistused teist eesmärki: selleks on suhtlemine nii omavahel kui ka kiskjatega. Karu tumedad kõrvad on võimalike kiskjate jaoks hoiatavaks märgiks, samas kui tumedad silmaklapid aitavad pandadel üksteist ära tunda ja anda märku kallaletungist.

Stankowich ütleb: “Mõnikord kulub sadu tunde tööd, et vastata küsimusele, mis näib olevat maailma lihtsaim: Miks on pandad must-valged?”

Allikas: studyfinds.org