Lemmikloom ei pea alati olema kass või koer. On palju loomi, kes võivad sobida inimesele, kes otsest suhtlust ei vajagi — oluline on rahuliku, stressimaandava kaaslase olemasolu. Tuhatjalgsed ei hammusta, on üllatavalt seltsivad ja neid saab edukalt kodus pidada. Videost näed, et eemaletõukava välimuse taga on tegelikult tore ja vähenõudlik loomake.

Looduses elavad suuremad tuhatjalgsed troopilistes metsades ja nende pikkus võib ulatuda kuni 30 sentimeetrini. Loomakesed ei armasta päikesevalgust ning on üldiselt varjatud eluviisiga, sest on kuivamise suhtes väga tundlikud. Seetõttu tuleks tuhatjalgse kodustamisel arvesse võtta temale sobivaid tingimusi, et uuel sõbrakesel oleks võimalikult mõnus elu.

Loomakestele võib teha eluaseme kas akvaariumisse või suuremasse purki, mis tuleks vooderdada vanade kõdunenud lehtedega. Tuhatjalgsed on vähenõudlikud, neile sobib kõik taimne, mis peremehe toidulaualt üle jääb, sealhulgas juurikad, puuviljad, kartulid, kurk, salatilehed, õunad, banaanid jne. Kindlasti tuleks kärbeste vältimiseks loomakese söögilauda koristada sagedamini kui ta seda ise nõuaks.

Tuhatjalgse eluiga on 2-3 aastat ning peale toitmise ja kõdu vahetamise ta suuremat hoolitsust ei vajagi.

Alustada võib küll ühe looma võtmisest, kuid selleks, et tal toredam oleks, võiks hankida ka kaaslase. Juhul kui puudub soov loomakesi käe peale võtta, pakuvad nad ka niisama stressileevendavat vaatepilti. Näiteks võib imetleda tuhatjalgsete abielupaari kurameerimist, mis näeb välja nii, et isane ja emane embavad vastastikku teineteist üsna pikalt, vahel koguni mitu tundi ning tulemuseks on järglased, kelle viljastumine toimub emase kõhus.

Tasub tähele panna, et paljudel loomadel on enesekaitseks ka mürginäärmed, kuid teatud liikide mürk ei kujuta inimesele ohtu.