Hiirte käitumist uurinud teadlased leiavad, et isaste agressiivsus ja iha hiirepoegi tappa kaob ajutiselt pärast esimest seksuaalkontakti, mis näib tulenevat hüpotaalamuse lähistel asuva närvirakkude grupist.

Isaste ja emaste vanemlik käitumine erineb olulisel enamike loomaliikidel. Näiteks hiirte puhul üritavad neitsist isased nende teele jäävaid noorloomi esmajoones tappa. Parimal juhul ilmutavad nad ükskõiksust, mil emaste loomuses on abitute hiirtepoegade eest hoolitseda. Lisaks on eelnevalt leitud, et isaste agressiivne käitumine lakkab pärast paaritumist umbes 50 päevaks. Risk omaenda järeltulijaid vigastada või tappa on liiga suur. Samal ajal on segasemaks jäänud, mis taolise kardinaalse käitumismalli muutuseni viib.

Catherine Dulaci töörühm kahtlustas, et selle juures mängib olulist rolli näriliste ninas asuv spetsiaalne voremonasaalne organ. Oletused leidsid kinnitust, kui Dulac leidis, et rivist välja löödud organiga neitsist isashiired käitusid noorloomade suhtes tavapärasest vähem agressiivselt. Järgnevalt üritasid bioloogid mõista, kuidas see hiirte ajutegevust mõjutas.

Nii jälgisid nad vanemlikult käituvate hiirte ajuaktiivsust ning avastasid, et hüpotaalamuse lähistel asuv piirkond oli vanemlikku hoolitsust ilmutavatel emastel ja isastel ajal märgatavalt aktiivsem. Samuti tegid nad kindlaks, et selle moodustavad ajurakud tootsid rohkem galaniiniks nimetatavat neuropeptiidi.

Järgnevad katsed paljastasid, et galaniini tootvate ajurakkude rivist välja löömine kaotas vanemliku käitumise nii isastel kui emastel – noorloomade suhtes muutusid vägivaldseks mõlemast soost närilised. Samade neuronite neitsist isastel laenglema panemisel hakkasid aga noodki noorloomade suhtes kiindumust näitama ja nende karvastikku puhastama.

Tulemused viitavad, et nii vägivaldset kui vanemlikku käitumismalli juhtivad neuronivõrgustikud on olemas mõlemast soost närilistel. Samas jääb veel ebaselgeks, milliste mehhanismide läbi käitumise avaldumist reguleeritakse ja kuidas vanemlik käitumine isastel alles kolm nädalat pärast paaritumist avaldub.