Merilõvide koopad


Oregoni merilõvide koopad on ainsad teadaolevad koopad maismaal, mis on Stelleri merilõvide talvitumispaigaks. Koopad pakuvad pelgupaika California merilõvidele ja on puhkepaigaks paljudele erinevatele lindudele. Lisaks on külastajatele loodud ka eraldi vaateplatvorm, kust on võimalik jälgida vaalasid.

Koopad avastati kapten William Coxi poolt 1880 aastal, kuid külastajatele on need avatud olnud aastast 1932.

Loomaaed, mis asub kõrgustes

Ainukene kõrgmäestikus olev loomaaed Indias on Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park ehk Darjeeling Zoo. Tegu on ainsa loomaaiaga, mis spetsialiseerub kõrgmäestikes elavate loomade aretusele. Seal võib kohata näiteks lumeleopardit, tiibeti hunti, punast ehk väikest pandat ja palju teisi haruldasi loomi. Loomaaed asub 2,134 meetri kõrgusel mägedes ning see avati juba 1958. aastal.

Piibellik loomaaed

Jeruusalemmis asub The Tisch Family Zoological Gardens, mida tuntakse ka kui Jeruusalemmi piibelliku loomaaia nime all. Loomaaias võib näha loomi, kes on esindatud Heebrea Piiblis. Mõisteid, mis Piiblis loomade mainimisel kasutatakse, on kohati mõnevõrra ebamäärased, mistõttu ei ole väga täpselt teada, milliseid konkreetseid loomi seal mainitud on. Paljud Piiblis esindatud loomad on tänaseks Israelis välja surnud. Lisaks piibellikele loomadele leiab sealt täna ka erinevaid väljasuremisohus olevaid liike.

Vana MacDonaldsi farm

1966. aastal avas Virginias oma uksed park ja lasteloomaaed Old MacDonald's Farm. Oma kujunduse ja disaini poolest sarnaneb see väga töötavale farmile. Farmis saab näha nii populaarseid farmiloomi ja-linde ning Virginia looduses elavaid metsloomi. Nüüd on park tuntud Bluebird Gap Farmi nime all.

Pargi missiooniks on õpetada lastele kunagist farmi eluolu, sest tänapäeva ühiskonnas on neil sellest raske osa saada. Lisaks erinevatele loomadele on pargis võimalik tutvuda ka uudse ja vanamoodsa tehnika ja masinatega, mis farmi ülalpidamisel hädavajalik oli.

Butterfly World ehk suursugune liblikate maailm

Ameerika Ühendriigid on koduks vähemalt 35-le erinevale liblikaaiale, -majale ja -näitusele, kuid vanim neist on Floridas asuv Butterfly World ehk liblikate maailm, mis avas oma uksed 1988. aastal.

Butterfly World on maailma suurim liblikate park, kus elab umbkaudu üle viie tuhande liblika.

Kirev varjupaik päästetud loomadele

New Jerseys asub Popcorn Park Zoo. See on mahajäetud, vigastatud, väärkoheldud ja eakate loomade varjupaigaks. Tegemist on väikese loomaaiaga, milles elab vaid 200 looma. Varjupaik on päästetud loomadega tegelenud juba 1977. aastast alates. Seal leidub igasuguseid erinevaid loomaliike alates rebastest ja kitsedest kuni lõvide, tiigrite ja karudeni. Park on koduks ka päästetud kassidele ja koertele, kes otsivad endale uut kodu.

“Kui ma olin laps ja parki oma vanavanematega külastasin, oli minu vaieldamatuks lemmikuks üks vigastatud londiga elevant, keda jälitas kamp pardipoegasid. Elevant kasutas hellalt oma lonti, et pardipoegasid karjatada ja silitada," meenutab külastaja Andréa Fernandes.

Loomaaed keset vihmametsa

Pana'ewa Rainforest Zoo & Gardens Hawaii saarel on ainukene loomaaed Amerikas, mis asub keset vihmametsa. Pana'ewa on väikene loomaaed, kuid see on koduks ülipopulaarsele valgele Bengali tiigrile Namastele. Loomaaiale loovutas tiigri Las Vegase mustkunstnik Dirk Arthur.
Lisaks on see loomaaed koduks ka üle 80-le erinevale loomaliigile. Sealt leiab ka põneva lasteloomaaia ja värvikireva liblikate maja.


Varjupaik koaaladele

Austraalias asub maailma vanim ja suurim koaaladele pühendatud looduskaitseala, mis kannab nime Lone Pine Koala Sanctuary. Lisaks armsatele koaaladele leidub seal ka palju teisi Austraalias elavaid loomi. Külastajatel on harukordne võimalus hoida koaalasid ka süles ning teha pai vabalt ringi tatsavatele kängurudele.

Populaarne loomaaed, lõbustuspark ja vabaajakeskus - kõik ühes kohas

Ammu enne, kui Disney Floridasse zooloogilise teemapargi ehitas, oli Inglismaal uhke lõbustuspark, mis hõlmas endas nii loomaaeda kui ka lõbustusparki. Flamingo Land, mis avati juba 1959. aastal, on oma nime saanud populaarse flamingode koloonia järgi, mis seal elutses. Need olid ühed esimesed loomad, keda pargis näha võis. Tänaseks on loomaaed koduks üle 120-le erinevale loomaliigile.

Loomad on vaid ühes lisaväärtuseks sellele suursugusele lõbustuspargile, kust leiab üle 50-ne erineva atraktsiooni. Seal võib näha erinevaid showsid, mängida golfi, supelda basseinis ja teha palju muud põnevat.

Kargust täis maailma kõige põhjapoolseim loomaaed

Norras ootab külastajaid Polar Zoo, mis on maailma kõige põhjapoolseim loomaaed. See on loomaaed, kus on iga looma jaoks rohkem ruumi kui üheski teises loomaaias. Loomaia kasutuses on 46 hektarit. Selle unikaalse pargi missiooniks on anda oma külastajatele ainulaadne skandinaavialik kogemus karge looduse rüpes. Kõik loomaaia elanikud elavad oma loomulikus elukeskkonnas.

Allikas: mentalfloss.com