Inimesed arvavad, et küülikud elavad kaks või kolm aastat. Reaalsus on aga see, et küülikud võivad elada 10-12 aastaseks. Seega, kui su laps on küüliku ostmise hetkel 10-aastane, on jänku ikka veel elus, kui ta ülikooli läheb. Ja siis tekib küsimus: "Kes nii pikka aega jänku eest hoolitseb?"

Küülikud ei ole kaisuloomad. Küülikud on saakloomad, nii et neil on hästi väljaarenenud instinkt: võitle või põgene. Seepärast nad ehmuvadki, kui nad liiga kiiresti sülle haarata. Nii võivad lapsed kogemata küüliku jala nihestada või isegi ta selgroo murda, kui nad ta liiga jõuliselt õhku tõstavad. Küülikud näevad kahtlemata kaisuloomade moodi välja, kuid nad eelistavad süleshoidmisele paitusi.

Küüliku pikaks ajaks puurijätmine pole hea. Tavaliselt tunnevad nad end hästi, kui saavad vähemalt neli tundi päevas liigutada. Tegelikult ei nõua enamik Heather Deani organisatsiooni päästetud ja peredesse antud küülikutest isegi puuri, sest nad on koolitatud liivakasti kasutama. Kui teha kodu küülikukindlaks – katta juhtmed ja kaitsta mööbel - võivad loomakesed seal vabalt ringi liikuda.

Kui eelistad küülikut puuris hoida, siis vali selline, kus jänku saab end välja sirutada. Puuri soovitatav suurus on 120 X 120 cm. Ent edu võtmeks on võimaldada talle piisavalt treeningut väljaspool puuri ja suhtlemiste perekonnaga.

Küülikud vajavad rutiinset tervisekontrolli koos steriliseerimise või kastreerimisega. See aitab ära hoida või kõrvaldada mõningad tekkida võivad käitumisprobleemid, näiteks uriini pihustamise ja agressiivsuse, millest enamik on hormoonidest põhjustatud. Tavaliselt saavad need alguse siis, kui küülik saab suguküpseks (kolme kuni kuue kuu vanuses).

Kodustatud küülik ei saa looduses ise hakkama. Seega mõistad küüliku põhimõtteliselt surma, kui ta oma tagahoovis või pargis vabadusse lased. Kahjuks on küülikud loomade varjupaikades koerte ja kasside järel kolmandal kohal. Ja mõni kuu pärast lihavõttepühi jõuab varjupaikadesse küülikuid, kelle inimesed on hüljanudl.

"Lihavõtted ei pruugi olla parim aeg küüliku ostmiseks," ütleb Dean. "Tehke enne küüliku võtmist põhjalik eeltöö ja rääkige oma pereliikmetega läbi, et oleks selge, kes looma eest hoolt kannab, sest küülikud ei ole lastele sobivad lemmikloomad ja vajavad palju hoolitsust."

Mis siis, kui su laps tahab küüliku asemel tibu või pardipoega? Nad on ehk väikestena armsad, kuid nad kasvavad suureks. Kanadele ja partidele on isegi veel raskem kodu leida kui küülikutele.

Paljude jaoks tähistab kevad uut elu. Mõtle enne hoolikalt läbi, kui otsustad sel aastal oma lemmikloomaks küüliku soetada. Küülik on väga armas seltsiline, kuid tema eest hoolitsemine nõuab tööd. Küüliku heaolu tagamine ning rutiinsed arstivisiidid võivad osutuda plaanitust kulukamaks.

Allikas: petmd.com