''Eks ikka saatuse tahtel,'' vastas Kuldar-Matu perenaine Viktoria Kaasik krapsakalt. ''Olen jälginud paljude meie talli kasvandike, eriti meie talli esiuhkuse, täku nimega Kuningas liikumist ja endamisi vaikselt unistanud, et mõnega minu raskeveohobustest võiks teha ka koolisõitu.''

Niisiis, ühel päeval, kui talli kolm noort täkku olid juba 3-aastaseks saanud, kutsus Viktoria oma talli ratsutaja Riin Ingre Saare, kellele Kuldar-Matu kohe silma jäi. Kuna vahepeal leidsid tallis aset mõned muudatused ja Riin Ingrel sündis ka laps, siis pidi Kuldar-Matu (lühendatult Matu) oma koolisõidukarjääri algusega veel mõnda aega ootama. ''Kuni Riin Ingre helistas mulle ühel novembrikuu päeval ja küsis, kas ta saaks tulla Matuga proovisõidule. Nii see pall veerema hakkas,'' selgitab Viktoria.

Riin Ingre ja Matu koostöö sujus juba alguses väga hästi. Viktoria kinnitusel on selles oma osa kindlasti ka Matul endal, kes teeb kõik endast oleneva, et inimestele meeltmööda olla. ''Talle meeldib väga võistlemas käia ja ta naudib tähelepanu. Matu juba teab, kui minnakse treenima, siis on see töö, aga kui ta läheb niisama koplisse jalutama, siis võib endale natuke ka lollusi lubada, näiteks käekõrval nihverdada ja proovida niisama mängida.''

Ilusate vanemate ilus laps

Kuldar-Matu sündis 2010. aasta 9. märtsil, Pärnumaal Nurmenuku talus, kus ta praegugi elab ja treenib. Sündides oli ta suur ja tugev varss. ''Ainuke peavalu temaga oli see, et ta ei leidnud üles seda õiget kohta, kust emapiim tuleb. Ei sättinud ennast ema alla nii nagu vaja ja kui lükkasid või üritasid jõuga teda nisa alla suruda, siis ajas Matu kabjad vastu. Nii me pidimegi teda ise kolm päeva söötma,'' meenutab Viktoria.

Varsapõlv

Matul on oma vanemate parimad omadused: emalt Nataljalt on ta saanud malbuse, sõbraliku iseloomu ja rahulikkuse. Isalt, täkk Kuningalt seevastu välimuse, julguse ja head allüürid. Oma suursuguse nimegi on Kuldar-Matu saanud oma välimuse järgi. Perenaine selgitab: ''Kuldar sellepärast, et kohe peale varsa sündi oli teada, et temast tuleb ilus, kuldse läikega hobune. Kuldari nimele lisasime minu mehe nimest (Margus) tuletatud Matu, ja nii ta meil Kuldar-Matuks saigi.'' Tallis hüüavad teda kõik hellitusnimega, mis on suupärane Matu.

Eelmisel aastal, kui Matu sai 4-aastaseks algas Riin Ingre ja Kuldar-Matu esimene võistlushooaeg. Kokkuvõttes oli see väga hea ja tunnustamist väärt võistlusaasta just raskeveohobusele, sporthobustega samas klassis võistles ka Matu.

Teeme trenni

''2013 . aasta lõpus rääkisime avalikult, et edaspidi pakub konkurentsi võistlusareenidel ka raskeveohobune Kuldar-Matu. Paljud muigasid selle üle ning ei oleks eales uskunud, et raskeveohobune võiks sporthobustele mingitki konkurentsi pakkuda. Aga võta näpust, enamikel võistlustel peetakse Kuldar-Matut nüüdsest üheks suurimaks favoriidiks. Kui alguses jagunesid Matusse uskujad ja skeptikud enam-vähem pooleks, siis nüüd on skeptikute osakaal tunduvalt vähenenud,'' on Viktorial Matu edusammude üle hea meel.

Sõbralik krutskivend

Viktoria sõnul on Matu iseloom on väga mõistlik ja perenaisel jätkub hobuse aadressil ainult kiidusõnu: ''Ta on alati olnud väga julge, rahulik ja samas selline vaoshoitud ja soliidse olekuga. Matu tunnetab piire, mida tohib teha ja mida mitte. Väga intelligentne poiss.''

Matu veedab oma päevi nagu hobune ikka. Igal hommikul antakse talle ette heinakuhi. Peale hommikueinet läheb Matu õue jalutama, misjärel ootab teda uus eine - hein ja graanulid. Söömine Matule meeldib ja heina kulub tema jaoks omajagu. Lisaks on Matu puhtusearmastaja. Näiteks ei võta ta kunagi toidupala määrdunud kinda pealt.

Noore uljaspea Matuga juhtus kord õnnetus. Nimelt jooksis ta kord endale kasepuu oksa silma, mistõttu on ta nüüd ühest silmast pime. Ühe silmaga nägemine aga ei ole tema elukvaliteeti absoluutselt vähendanud. Ka treener Riin Ingre sõnul on Matu tõeline leid!

Pole tegevusi, millega Matu hakkama ei saaks. Nagu üks tõeline raskeveohobune kunagi, tuleb Matu ilusti põlluharimisega toime. Ehkki hobune ei ütle ära ei vankri- ega ka reesõidust, on Viktoria sõnul Matu praegune põhieesmärk siiski näidata häid tulemusi koolisõidus.

Ohustatud tõugude päev Kurgjal

Viktoria sõnul on kokkuvõttes tore tõdeda, et on olemas üks noor raskeveohobune, kes suudab ja teeb! ''Meie toredal võistluspaaril on ka oma helesinine unistus - osaleda Tallinn International Horse Showl. Mine tea, äkki ka see unistus kunagi täitub!'' on Matu perenaine optimistlik.

Edusammud koolisõidus

Tori ja Eesti Hobune 2014 I etapp & Järvamaa KHK Karikas Koolisõidus - saavutati esimene ja kolmas koht.

Tori ja Eesti Hobune 2014 II etapp - saavutati kaks kolmandat kohta.

Noorhobuste Tšempionaat & Kurtna Karikas III etapp - kaks seitsmendat ja kaks kaheksandat kohta.

Tori ja Eesti Hobune 2014 Finaal & Türi Valla Karikas Koolisõidus - teine ja kolmas koht.

Eesti ohustatud tõugude päeva raames, mis toimus 20. juulil 2014 Kurgjal saavutas Matu esimese kohaga päeva parima koolisõidu hobuse tiitli.

2014. aasta koolisõiduhobuste edetabelis oli Kuldar-Matu 234-st võistlejast 28. kohal.