Head elutingimused leiavad kodutolmulestad voodiriietes ja madratsis, aga ka mujal pehmes mööblis, sisustustekstiilides ning pehmetes mänguasjades. Lesti leidub ka puhtaimas kodus. 1 gramm madratsitolmu võib sisaldada 15000 lesta.

Paljunemiseks vajavad lestad niiskust üle 50%, temperatuuri 10-30° ning toiduks inimnahalt eraldunud kõõma. Allergikule võivad lestade eritised ja surnud lestade osised osutuda tugevaks allergeeniks, põhjustades allergiahaigusi: allergilist nohu, astmat, silmapõletikkud või atoopilise nahapõletiku ägenemist.

Sageli ägenevad allergianähud öösel või varahommikul. Diagnoosile viitab sageli juba haiguspilt. Seda kinnitavad nahatestid või vajadusel verest määratud lesta antikehad. Lestaallergia parim ravi on lestade vältimine. Sageli õnnestub see vaid osaliselt ja vajatakse ka ravimeid. Kaasaegsed allergiaravimid on ohutud ja sobivad pikaaegseks kasutamiseks, kuid sobiva ravimi leidmine ja ravitoime ilmumine võtab vahel aega. Vajadusel määrab allergoloog immuunsust kujundava spetsiifilise immuunravi.

Abinõud lestade vältimiseks

Lestad ei talu kuivamist. Hoidke pideva ventilatsiooni ja kütmisega toaõhu suhteline niiskus alla 45%. Niiskuse vähendamiseks köögis või vannitoas tõhustage ventilatsiooni toiduvalmistamise ja pesemise ajal. Ärge kuivatage pesu toas, vaid õues või hea ventilatsiooniga ruumis.

Peale magamist tuulutage voodiriideid niiskuse haihtumiseks. Soovitatav on sõrestikpõhjaga hästi tuulutatav voodi. Niiskem on jahedate põrandate ja välisseinte läheduses, seetõttu ärge paigutage sinna vaipu ega pehmet mööblit. Sooja põranda tagab põrandaküte või põranda all olevate ruumide kütmine. Kodus olgu võimalikult vähe lestade elupaigaks sobivat pehmet mööblit ja sisutustekstiile.

Vältige ülepõrandavaipu, loomanahku, tolmavaid materjale. Kardinaks sobib ruloo või aknaklaaside vahel olev ribikardin. Raamatuid, mänguasju, rõivaid jt tolmukogujaid hoidke kinnises kapis. Allergikul olgu võimalusel oma, napilt sisustatud tuba; raamatu või riidekapp sinna ei sobi. Lihtsa sisustusega kodus piisab kui koristada kord nädalas. Siledatelt pindadelt eemaldage tolm niiske või mikrokiust lapiga. Vaipu ja pehmet mööblit puhastage kloppides või tolmuimejaga. See ei mõju küll elusatele lestadele, kes kinnituvad iminappadega kangakiududele, kuid eemaldab allergeenina toimivaid surnud lesti ja nende eritisi. Sügavamalt puhastab kloppiva toimega tolmuimeja. Kasutage erifiltritega, vesi- või kesktolmuimejat, need ei päästa allergeene tagasi õhku. Allergik ärgu viibigu koristamise ajal kodus või kandku kaitsemaski.

Voodit puhastage iga nädal, voodiriideid tuulutage õues. Linu peske vähemalt 60° vees. Vana padi vahetage välja 2-3, tekk 5-6 ja madrats 8-10 aasta tagant. Parim viis voodis lesti vältida on katta madrats, padi ja tekk spetsiaalse kaitsekattega. Kui kaitsekatteid ei kasutata, peaks vähemalt kord 4-6 nädala tagant tekke-patju lestade hävitamiseks:

Lesti hävitava kemikaali akrotsiidiga võiks iga kahe kuni kuue kuu tagant töödelda ka madratseid, vaipu ja pehmet mööblit, eemaldades seejärel allergeenid kloppides või tolmuimejaga. Kui kaisuloomadest ei suudeta loobuda, vajavad needki töötlust!

Tubakasuits ja tugevad lõhnad süvendavad hingamisteede ülitundlikkust. Kui kodus jätkatakse suitsetamist või peetakse kassi, kelle suhtes allergik on tundlik, on lestavastane võitlus tulutu.

Teadmiseks reisile minnes

Puhkusereisil võib probleemiks saada ööbimine ülepõrandavaibaga hotellitoas, laevakajutis või rongikupees. Allergik peaks alati kaasa võtma oma allergiaravimid, vajadusel ka madratsikatte ja puhta padja.

Palju lesti on niiske kliimaga soojades Vahemeremaades, eriti rannikul, aga ka Prantsusmaa lääneosas, Inglismaal ja Iirimaal. Lestavabad on Soome ja Rootsi kesk- ning põhjaosa (välja arvatud rannikualad) ja üle 1500-1800 m kõrgused mäestikud.