Paljudele meist tundub sellest arusaamine küllaltki lihtne. Tegelikult on arusaam millegi puudumisest väga keeruline ja nõuab arukust. Näiteks lapsed saavad enne selgeks teised numbrid, kui mõistavad mida tähendab number null. Samuti on väga vähesed loomad sellest võimelised aru saama ja arvati, et putukatel puudub võime mõista, mis on null.

Nüüd tegid Melbourne’i ülikooli teadlased kindlaks, et mesilased saavad nulli kontseptsioonist aru. Nad demonstreerisid seda Portugalis toimunud üritusel Behaviour 2017.

Kuidas nad seda tegid?

Teadlased võtsid kaks platvormi ja treenisid mesilasi eelistama vähemate kujunditega platvormi. Kui mesilased valisid vähemate esemetega platvormi, said nad preemiaks maiust. Kui valituks osutus aga platvorm, millel oli rohkem asju, said mesilased kibeda ja vastiku maiste osaliseks. Hiljem mindi katsega edasi ja ühel platvormil puudusid asjad sootuks. Mesilased said sellest aru ja otsustasid asjadeta platvormi kasuks.

Hiljem tehti katse, kus oli kolm platvormi. Platvorm, millel ei olnudki asju, teisel platvormil oli vaid üks asi ja kolmandal kuus asja. Suurem osa mesilasi valis asjadeta platvormi. Samas avastati, et otsuse tegemine võttis putukatel kauem aega ehk mesilastel oli kolme platvormi vahel valimine keerukam.

Teadlaste sõnul näitab see, et mesilased suudavad aru saada, kas asju on palju, vähe või puuduvad need sootuks. Küll aga on keeruline oletada, milleks mesilastel sellist kognitiivset oskust vaja läheb või miks see neil arenenud on.

Allikas: iflscience.com