Väikeste linnuliikide normaalne kehatemperatuur jääb umbkaudu 41-kraadi piiridesse, kuid kevadeti näljaseid poegi toites võib see emalindudel ohtlikult kõrgele tõusta. Lausa nelja kraadi võrra tõusev kehatemperatuur võib linnule ohtlikuks osutuda. "Üle 45-kraadine kehatemperatuur on isegi väikeste lindude puhul väga ohtlikult kõrge," kommneteeris avastust Rootsi ülikooli professor Jan-Åke Nilsson.

Lindude kehatemperatuur tõuseb niivõrd kõrgele nende tohutu töömahu tõttu. Nad on kevadeti oma poegade toitmisega niivõrd ametis, et aega puhkamiseks peaaegu ei jätkugi. Mida suurem on linnu pesakond, seda rohkem näljaseid suid on vaja toita, mis omakorda tähendab, et puhkuseks aega peaaegu ei jätkugi ja katkematu töömahu tõttu tõuseb linnu kehatemperatuur lõpuks ohtlikult kõrgele. Lühidalt öeldes pingutavad linnud lihtsalt üle ja põlevad läbi.

Salu- ehk sootihase (Poecile palustris) käitumist uurinud teadlaste sõnul oli see leitud tulemus hämmastav, sest seni teadaolevalt oli niivõrd kõrge kehatemperatuur omane vaid väga kuival või põuasel alal elavatele linnuliikidele. Salutihase peamiseks elupaigaks on aga Euroopa leht- ja segametsad ning puisniidud.

Teadlased uurisid väiksemaid ja suuremaid pesakondi, jälgisid seejures emaslindude töömahtu ja mõõtsid nende kehatemperatuuri hetkel, mil emaslinnud pesakastile naasid. “Päris imetlusväärne oli avastada, et meie salutihase emad suutsid töötada kehatemperatuuril, mis oli seni teadaolevalt omane vaid põuasel alal elavatele lindudele,” sõnas Nilsson ja lisas, et hämmastav oli just avastus, et olenemata väga kõrgest kehatemperatuurist funktsioneeris lindude aju täielikult. Inimeste aju nii võimekas ei ole ja sellise temperatuuri tõusu puhul võib meil esineda juba meelepetteid.

Teadlased jõudsid järeldusele, et kliimasoojenemine võib salutihasele sarnanevaid väikeseid linnuliike mõjutada, sest suure tõenäosusega töötavad nad juba praegu oma võimete piirimail. Kui lindude kehatemeratuur veelgi tõuseb, mõjub see suure tõenäosusega eluohtlikult. "Kliima soojenedes muutuvad väikelinnuliigid järjest rohkem haavatavaks, sest mida soojemad on kevaded, seda väiksemad peavad olema lindude pesakonnad. Vastupidiselt ei ole linnuemad võimelised enam surmaga riskimata oma näljaseid suid ära toitma.

Allikas: iflscience.com