Statistika kohaselt sureb lõvide süü läbi igal aastal ligikaudu sada inimest. Millised on aga inimesele kõige ohtlikumad loomad?

Sääsed


Suur osa inimestest näeb sääski kui tüütuid putukaid, kes üritavad toreda suvepäeva iga hinna eest ära rikkuda. Tegelikult on sääsed aga palju ohtlikumad, kui arvame, sest nad kannavad erinevaid haiguseid. Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul sureb igal aastal ligikaudu 725 000 inimest just sääskede poolt edasi kandunud haigustesse. Umbes 200 miljonit inimest jääb aga ajutiselt halvatuks. Ainuüksi malaaria tõttu sureb umbkaudu 600 000 inimest. Lisaks kimbutavad inimesi ka haigused nagu Dengue-palavik, kollapalavik ja entsefaliit ehk ajupõletik.

Maod


Kui kobra ja püüton saavad suure tähelepanu osaliseks, siis võivad palju väiksemate madude hammustused olla oluliselt ohtlikumad. Eriti juhul, kui inimene ei saa ravi. Näiteks igal aastal sureb meeletu hulk inimesi eefa-nimelise mao hammustuse tõttu. Eefa on väike, umbes meetrine madu. Teiste seas on äärmiselt mürgine ka Austraaliast pärit sisemaataipan, kelle hammustuse tagajärel sureb inimene poole tunni jooksul, kui ta ravi ei saa.

Koerad


Meie paljude lemmikloom ja parim sõber koer võib samuti küllaltki ohtlikuks osutuda. Igal aastal sureb koerte tõttu ligi 25 000 inimest. Peamiselt põhjustab seda marutaud.

Üle 90% marutaudinakkustest on koerte põhjustatud. Lääneriikides on numbrid väiksemad, sest koerte tervis on parem ja erinevad haigused, sealhulgas marutaud, on kontrolli all. Näiteks Põhja-Ameerika või Lääne-Euroopas on väga haruldane, et keegi mauritaudi sureb. Ka Eesti on marutaudivaba maa. Seevastu arvatakse, et Indias sureb igal aastal ligi 20 000 inimest koertelt saadud marutaudi tõttu.

Jõehobud


Peamiselt ohustavad jõehobud inimesi Aafrikas. Olenemata sellest, et jõehobud söövad taimset toitu, on nad enda territooriumi osas küllaltki kaitsvad ja muutuvad agressiivseks. Kuna jõehobu on kehamassilt suur – isased kaaluvad ligikaudu 1,5 tonni – ja tal on väga teravad hambad, siis on tema kartmine igati põhjendatud.

Haid


Kuigi haisid kiputakse kartma, siis pole nad inimesele sugugi kõige ohtlikumad. Igal aastal saab haide tõttu surma umbes kümme inimest. See aga ei tähenda, et haide suhtes peaks ettevaatamatu olema.

Allikas: telegraph.co.uk