Inglismaal Exeteri ülikoolis tehtud katsed näitasid hoopis vastupidist – tundmatute läikivate esemete nägemine teeb harakad närviliseks ja kartlikuks.
Toni Shephard peibutas ülikooli hoonete ümbruses pesitsevaid harakaid pähklitega ja asetas toidu ligidusse kruvisid ja fooliumitükikesi, millest osad olid läikivad ja teised kaetud tuhmi sinise värviga. 64 katsest vaid kahel korral võtsid harakad läikiva eseme noka vahele, kuid viskasid selle kohe maha.
Lisaks sõid linnud vähem, kui ümbruses oli metalli või fooliumitükikesi. Shephardi sõnul oli selgelt näha, et metall ei peibuta harakaid. Linnud on kõige uue ja tundmatu suhtes hoopis umbusklikud.
Lisaks uurisid teadlased tosinat kohalikku harakapesa, kuid ei leidnud midagi läikivat. Uurija kinnitusel on teada vaid üksikud juhtumid, kus on kindlalt tõendatud, et harakad metalli näppavad. Näiteks elas ühes Inglismaa linnas mõned aastad tagasi harakas, kes kippus kohalikust autoremonditöökojast münte ja võtmeid varastama.
Eestis on harakapesi uurinud Tartu ülikooli zooloogia osakonna doktorant Jaanus Elts. Tema sõnul pole meil harakapesadest midagi läikivat või inimese mõistes väärtuslikku leitud. "Mõned paarid on pesaehitusel kasutanud traati, nii rauast kui alumiiniumist. Need pesad on alati olnud asulate juures," selgitas Elts.