"Me jälgisime 15 kõige levinumat mesilase liiki kirdeosa linnades ja nii väli- kui laboriuuringutega saime teada, et tõusev temperatuur linnades mõjutab negatiivselt kõikide liikide populatsiooni," ütles Steve Frank, Põhja-Carolina Osariigi Ülikooli entomoloogia professor ja uuringu kaasautor.

"Põnev on see, et me saame üpris lihtsate laboritestidega individuaalsete mesilaste peal ennustada terve populatsiooni toimetulekut kõrgemates temperatuurides," lisas Elsa Youngsteadt, uuringu juhtiv kaasautor. "Nõnda saame ka tulevikus teiste mesilasliikide kohta infot, kuidas linna temperatuur mõjutab ökosüsteemi."

Laboritestides kasutasid uurijad kriitilist kõrgeimat temperatuuri (CTmax) iga 15 mesilasliigi peal. Selleks pandi mesilased torusse ja tasapisi tõsteti temperatuuri, kuni kõik mesilased olid liikumisvõimetud. Kõige kuumataluvamad liigid olid Xylocopa virginica ja Ceratina strenua, kelle kõrgeim temperatuuritaluvus oli 50 ja 51 kraadi Celsiuse järgi. Kõige vähem kannatasid kuuma aga Agapostemos virescens ja Bombus bimaculatus, kelle piir jäi alla 45 kraadi. Tasub mainida, et kriitilise kõrgeima temperatuuri juures on küll putukas liikumisvõimetu, aga samas on ta ka ebasoodsalt mõjutatud madalatest temperatuuridest ja võib kolooniast lahkuda või vähem paljuneda.

Uurijad võtsid proove kahe aasta jooksul üheteistkümnel korral kaheksateistkümnest Wake County (Põhja-Carolina) linnaosast. Uuringu käigus selgus, et kõigi viieteistkümne liigi laboritestid vastasid iga liigi arvukusega ka väljaspool laborit. Teisisõnu, mida madalam oli liigi CTmax, seda suurem oli nende arvukuse vähenemine linna kuumenemisega.

Selle uuringuga loodetakse ka lisaks linnade temperatuuritõusu ja mesilaste vähenemise seosele aimu saada, kuidas üldine kliima soojenemine mõjutab mesilaste populatsiooni.

Allikas: sciencedaily.com