Cambridge’i ülikoolis läbi viidud uuring, mis avaldati ka Scientific Reports’is, esitas oma keha tundmise alal väljakutse aasia elevantidele. Ja kuigi nooremad kui kaheaastased lapsed pargis jalutamise testi ära ei tee, on aasia elevandid selleks võimelised. See näitab, et tegemist on igati intelligentsete loomadega.

Katse tegemiseks kasutatakse nööriga kummist mati külge kinnitatud keppi. Elevandi ülesandeks on see kepp inimesele ulatada – nii lihtne see katse oligi. Elevandid said üsna kiiresti aru, et kui nad ise mati peal seisavad, siis ei saa nad keppi inimesele anda. Ülesande täitmiseks pidid nad välja nuputama, et tuleb mati pealt kõrvale astuda. Eksperimendi käigus kulus elevantidel selleks 42-48 katset.

„Tegemist on petlikult lihtsa katsega, kuid selle tähendus on sügav,“ selgitab Cambridge’i ülikooli külalisteadlane dr Josh Plotnik, kes on ühtlasi ka heategevusorganisatsiooni Think Elephants International asutaja. „Tulemus viitab, et elevandid on võimelised ennast tundma teistest objektidest ja keskkonnast eraldiseisvana, mis omakorda tähendab seda, et neis võib olla peidus teatud määral enesemõistmist, eriti kui mõelda, et nad suudavad läbida ka peeglitesti. Ja see on loomariigis küllalt haruldane." Näiteks lapsed, kes on nooremad kui kaheaastased, pole võimelised sellisest asjast aru saama.

Varasemates uuringutes on antud alla kaheaastastele lastele kätte käru, mis oli nöörijupiga mati külge kinnitatud. Neil paluti seda lükata. Sarnaselt elevantide katsele ei saanud ka väike laps käru lükata, kui ta ise mati peal seisis. Kuid lapsed, kes olid nooremad kui kaks, ei saanud aru, et käru lükkamiseks peavad nad ise ise mati pealt ära astuma.

Samas on katse juures ka piiravad asjaolud. „Me ei saa kõrvale jätta võimalust, et elevandid astusid mati pealt ära sellepärast, et püüdsid kepi liigutamiseks paremat asendit sisse võtta,“ kirjutavad uuringu autorid. „Erinevalt inimkatsetest ei olnud meil võimalik üles seada kontrollkatset, kus elevandi asemel oleks matile asetatud raske ese.

Dr Plotniku arvates on sellised katsed siiski olulised, sest aitavad meil loomi paremini mõista ja samuti annavad need aimu loomade käitumisest.

Allikas: iflscience.com