Kanadast leitud dinosaurus võib suure tõenäosusega osutuda kõige paremini säilinud "dinosauruse muumiaks", mis kunagi leitud on. Juba 2011. aastal leidis Suncori-nimelise energiaettevõtte heaks töötav rasketehnika operaator Shawn Funk töö käigus kummalised ja ennenägematud pähkelpruuni värvi kivid, mis nägid välja nagu ribid. Materjal oli palju tugevam, kui ümberkaudsed pudedad settekivimid. “See oli kohe kindlasti midagi, mida me polnud kunagi varem näinud,” rääkis Funk 2011. aastal antud intervjuus. Tol hetkel aga ei teadnud Shawn, et ta oli teinud suure ja väärtusliku avastuse. Täieliku juhuse läbi avastas ta enda eest maailma kõige paremini säilinud dinosauruse.

Pea 6 aastat hiljem on selle dinosauruse jäänused avalikult näha kõigi Kanada Kuningliku Tyrrelli Paleontoloogiamuuseumi külastajatele. Kui tavaliselt leitakse vaid luud ja needki on üldjuhul halvasti säilinud, siis selle isendi puhul on teadlaste sõnul säilinud märkimisväärne hulk dinosauruse nahka ja tema soomuseid. Tegemist on säilmetega, mis ulatusid looma koonust kuni puusadeni. Leitud säilmed kaalusid üle tonni. Täpsemal uurimisel selgus, et tegemist oli maismaal elanud nodosaurusega.

“Tegemist ei ole lihtsalt umbkaudse skeletiga,” sõnas Royal Tyrrelli muuseumi teadlane. “Meie ees seisab dinosaurus sellisena, nagu ta kunagi oli. llmselt uhtus jõgi ta kunagi avavetesse, kus see lõpuks veepõhja vajus. Miljonite aastate jooksul ladestusid vees leiduvad mineraalid dinosauruse nahale, säilitades seda kui raudrüüd, mistõttu see nüüd muuseumieksponaadina nii tõetruu välja näeb.”

Allikas: boredpanda.com