Alljärgnevas videos räägivad putukaid uurinud teadlased katsest ja selle tulemustest lähemalt ning tutvustavad põhjuseid, miks sääsed tegelikult pirisevad.

Oleme seda närviajavat pirinat lugematu arv kordi kuulnud, kuid ilmselt ei ole varem mõelnud, miks nad seda teevad. Võib-olla on see hoopis muusika sääse kõrvadele? Katse tulemusena selgus, et selle taga on armastus!

Olenemata oma tagasihoidlikust suurusest, on sääse närvisüsteemis peaaegu sama palju kuulmisrakke kui meil. Miks nad helide suhtes nii tundlikud peavad olema? Vastuseks on armastus.

Inimesed pole ainsad, kes teadlikult või alateadlikult potentsiaalsele partnerile meeldida püüavad. Ka paljud loomad kasutavad paaritusmänge ja sääsed pole erandiks.

Isaseid on loodusest raske kinni püüda, sest ainult emased toituvad inimeste verest, kuid mõlema soo helisid lindistades selgus, et putukad pirisevad erineval sagedusel. Heli tekitab see, kui kiiresti nad oma tiibu tiigutavad. Isane sääsk, kel on karvased tundlad ja kes on emasest väiksem, piriseb 600 Hz ringis. Emaste sääskede poolt tekitatud heli sagedus on seevastu palju madalam – umbes 400 Hz. Nad on isastest kogukamad ja neil on suuremad tiivad, mistõttu ei pea nad neid lendamisel niivõrd kiiresti liigutama.

Mis selgus siis, kui emane ja isane kokku pandi?

Siis tulid mängu siirad emotsioonid! Katse tulemusena selgus, et kui emane ja isane sääsk teineteisest kuuldekaugusele panna, muudavad nad oma pirinat. See kõlas tuhmimalt ja spektrogrammi järgi oli näha, et nad kohtuvad samal noodil.

Isased ja emased laulavad duetti – see tähendab, et nad suudavad oma tiibadega tekitada sama heli. Kui isased laulavad muidu „sol“ noodil (G) ja emased madalamal, „re“ noodil (D), siis kokku saades muudavad nad oma tiibade sagedust ja laulavad duetti. Nad suhtlevad omavahel, öeldes põhimõtteliselt, et leidsid potentsiaalse partneri.

Katse tulemus on oluline, sest mõistes paremini sääskede paaritumiskäitumist, on teadlase sõnul võimalik ehk tulevikus ära hoida inimesele ohtlikke haiguseid nagu näiteks malaaria.

Nii et kui järgmine kord sääsepirinat kuuled, siis ära pea pikka viha, vaid mõtle, et võib-olla on emane sääsk armunud või otsib lihtsalt ideaalselt partnerit!