Lõputud päikesevannid, väikesed putukad ja suured liblikad, keda saab murul joostes taga ajada. Loomulikult ärgem unustagem ka puhkuste aega, mil inimesed armastavad igasugustel väljasõitudel käia, nii kassidega koos kui ka ilma. Minu omanikud võtavad mind Eesti ringsõitudele tihtipeale kaasa ja kuigi mulle autoga sõitmine eriti meeltmööda ei ole, tuleb tunnistada, et aeg-ajalt kodust väljas käia on ikka päris tore. Kui otsustatakse aga mõnda välisriiki minna, ei tehta hinnaalandust ka mulle, lastes mul samal ajal erinevaid hoolitsusi mõnes mõnusas loomahotellis nautida.

Millised aga on need kõige paremad loomahotellid või äkki võiks oma kasse ikka igale poole kaasa võtta? Asjasse selguse toomiseks tegin puhkusest, kassidega reisimisest ja kõigest sellega kaasnevast juttu tõelise asjatundja, PetCity peaarsti Heli Särega. Suvi ja puhkus on sisuliselt sünonüümid. Nüüd kui kõigil algavad järjest suvepuhkused, tahaksin teada, mida teie arvate koos kassidega reisimisest. Kuidas oleks kõige parem kasse suvel transportida või peaks eelistama hoopis kasside hotelle/hoiukodusid?

Pikaajaline reis transpordipuuris on kasside jaoks kurnav ja stressi tekitav. Kui sõitmisele kuluv aeg on pikk ja sihtpunkti paigale jäädakse lühikeseks ajaks, võib olla mõistlikum kiisu koju jätta. Paljude kasside jaoks on pererahva äraolekut kõige lihtsam taluda oma kodus. Seda muidugi juhul, kui õnnestub kassile leida hoidja, kes on valmis teda 1–2 korda päevas külastama, hoolitsema tema liivakasti puhtuse eest, vahetama vett, täitma toidunõud ning temaga suhtlema ja mängima.

Kui hoidjat pole, tuleb appi lemmikloomahotell. Hotellis saab kass nautida tähelepanu ja külluslikku toitmist, küll aga tuleb viibida võõras keskkonnas. Kui viite kassi tuttava juurde hoiukodusse, tuleb silmas pidada, kuidas lepivad kohapealsed lemmikloomad võõra kassiga – uus hoiukoduline võib nende jaoks tähendada sissetungijat.

Kui ees ootab aga pikem puhkus ja on soov kass ikkagi kaasa võtta, tuleb teha nii transport kui ka üldine elu sihtpunktis kassile võimalikult meelepäraseks. Reisides ühistranspordis või lennukis, pole looma puurist välja lubamine oma hädade ajamiseks või jalgade sirutamiseks enamasti piisavalt ohutu. Ainus võimalus puurisoleku aega lühendada on valida kiireim, ilma ümberistumisteta tee sihtpunkti. Sõit isiklikus autos on kassile lihtsam. Tehke teel n-ö pissipeatusi, mille käigus saate auto põrandale asetada väikese plastliivakasti, sulgeda kõik autoaknad ja -uksed ning lasta kassi transpordipuurist välja.

Sel ajal tuleks kassil lubada autos ringi jalutada, vajadusel kuni pool tundi. Kui kass liivakasti ka ei lähe, ärge muretsege, aga peatuge mõne tunni pärast jälle. Kindlasti on oluline, et kass ei oleks sõidu ajal lahtiselt omaniku süles või jalgade juures. See võib äkkpidurduse korral nii kassile kui ka teistele autos viibijatele ohtlikuks osutuda. Kass peaks olema ikkagi transpordipuuris ja see tuleks omakorda kinnitada liikumatult istme külge.

Enne reisile minemist on kindlasti oluline tutvustada kassile piisavalt varakult transpordipuuri, et ta jõuaks sellega harjuda. Puur võiks seista mitu päeva toas kassile ligipääsetavas kohas ning kassi võiks meelitada puuri ronima sinna toidupalu jättes. Kui see ei aita reisistressi vältida, leiab tõhusa lahenduse ka loomakliinikutest, kus pakutakse toidulisandeid ja feromoontooteid, mida võib kasutada juba nii enne reisi kui ka kogu reisi vältel. Suvega kerkib alati ka suvevormi teema. Kas kassid tuleks ka suvevormi viia või on kerge ülekaal kasside puhul normaalne?

Ülekaal on kassile suur terviserisk. Ülekaalulisel kassil esineb sageli diabeeti, liigesepõletikke ja kusekivisid. Ülekaaluline kass liigub vähem, mistõttu tema energiatarve väheneb ja ülekaal järjest koguneb. Nagu inimeste puhul, nii põhjustab ka kassidel ülekaalu kõige sagedamini liigne toiduhulk. Kui kass sööb päevasest soovituslikust kogusest rohkem, saab lisaks maiuseid või kodust toitu, siis ladestuvad üleliigsed kalorid rasvana.

Kassi vormi viimise võti seisneb sobivas toidus ja sobiva suurusega portsjonis. Küsige iga-aastase tervisekontrolli käigus loomaarsti hinnangut oma kassi kehakaalu kohta ja paluge abi kaalulangetusplaani koostamiseks. Veterinaarkliinikutes on müügil eritoidud kaalu langetamiseks, kuid ka dieettoitu söötes langeb kassi kaal ainult kontrollitud toidukoguste puhul. Kui muidu hoitakse kassi toidukaussi alati täis, siis ülekaalulise kassi toidukogust tuleks hakata piirama.

Päevas ettenähtud toidukoguse võib jagada kaheks, kolmeks või neljaks toidukorraks ja pakkuda neid kassile päeva jooksul. Sobiva päevase toidukoguse määramisel tuleb arvesse võtta looma suurust, aktiivsust, rasvumisprotsenti ning eelnevalt söödud toidukoguseid. Soovitan abi küsida oma loomaarstilt. Oluline on lisaks dieettoidule suurendada ka kassi energiakulu ehk suurendada liikumist. Kasutage selleks näiteks mänguasju või viige kass õue jalutama. Ka kuivtoitu võite kassile anda ühe krõbina kaupa neid talle mööda tuba visates, et ta peaks end iga krõbina kättesaamiseks liigutama.

Kolmandaks väga oluliseks suviseks teemaks on kindlasti kasside karvavahetus. Tean omast käest, et kevaditi on minu muidu nii ilus ja kohev karv suures osas mööda tube laiali. Kas seda saab kuidagi ka ohjes hoida?
Kasside karvahoolduse puhul on kõige olulisem koht kammimisel. Mida pikem on looma karv, seda sagedamini tuleks kammida. Pehme koheva karvaga kassi karv võib pulstuda juba ühe päevaga. Kui pulstid tekivad väga kergesti ja looma kammimiseks napib aega või on juba tekkinud pulstid, tuleks kindlasti kassi pügada. Kui pärast pügamist kohe kammimisega hoolsalt alustada, võib õnnestuda karvkatet pikalt korras hoida. Nii ei pruugi uue pügamise vajadust karva pikaks kasvamisel kohe tekkidagi.

Karvade väljalangemine ehk karvavahetus on normaalne osa naha elutsüklist – välja kukub kasvuperioodi lõppu jõudnud elutu karv. Karvavahetuse ohjes hoidmiseks tuleb nahka toita: olemas on toidulisandid, veterinaartoidud ja naha kaudu imenduvad preparaadid, mis sisaldavad põletikuvastaseid ning nahastruktuuri tugevdavaid toitaineid. Väljalangevatest karvadest täiesti pääseda ei õnnestu aga ka hästi hooldatud karva korral. Samas on siinjuures taas oluline märksõna regulaarne kammimine. Lahtist karva pidevalt kammides vähendate lahtisi karvu vaipadel ja mööblil ning märkimisväärselt ka karvapallide tekkimist kasside seedetraktis.

Jaga
Kommentaarid