Sündmuspaigale jõudes märkasin ma üht kassi, väga ilusat kassi. Paneme talle nimeks Boss*. Kreenholmi manufaktuur ei jookse mu eest ära, seega võtan aega, et Boss pildile saada. Ühtäkki märkasin ta selja taga akna peal veel üht kassi - tema nimi on Muri*, sest tal on suu veidike must. Lähenen aknale, et saada Murist parem pilt, kuid tõden, et Muri on pelglikum kui Boss.

Teen Murist mitu pilti, ta taganeb aeglaselt. On õige aeg, et vaadata kaamerast, kas Muri pildid õnnestusid.

Pead tõstes märkan, et Muriga on liitunud veel üks kass. Ta meenutab mu enda kassi, panen talle nimeks Tripsu*.

Kohe pärast seda trügib vaatevälja ka Boss, kes on kuidagi väravahoonesse sisse pugenud. Kolmik on minu suhtes äärmiselt kahtleval seisukohal ning lähemale minnes kaovad nad akna pealt sootuks. Enam ei ole neid kuskil märgata.

Kassid kadunud, hakkan ümbrust uudistama, et ehk leian veel kasse galerii jaoks, ja kohe jäävad silma rajad, mille kassid on lumevaibal sisse jooksnud. Jooksurajad on kogu müüri ulatuses.

Tore on näha, et inimesed siiski hoolitsevad karvaste valvurite eest ning toovad neile süüa. Siin-seal on märgata tühjasid kausse, karpe jms.

Maja tundub tühi, hakkan juba asju kokku pakkima, et ära sõita, kuid tundub, et keegi jälgib mind. Kindlasti vaatab päris inimvalvur läbi väraval oleva kaamerasilma, mida see mees seal maja ümber pildistab. Sel korral on tegu kassiga. Boss on liikunud korrus kõrgemale, et hoida kahtlasel inimesel silma peal.

Ta ei lase mind kordagi silmist, väravahoone on kaitstud.

Hoonesse lisandub abivägesid - aknale ilmub Hallik*, keda ma sel päeval enam ringi luusimas ei märka.

Tripsu on majast välja pugenud ning läheb Kreenholmi aladele seiklema.

Vasakul pool väravat asub ka teine hoone, kus tundub kassidel tegevust olevat. Käpajäljed viivad puuni, mille juures on klaasideta aknaraam.

Aeg-ajalt liiguvad sisse-välja ka veoautod.

Tekib soov minna ka ise Kreenholmi manufaktuuri ja uurida, kus veel kassid ringi luusivad. Saan väraval olevalt infonumbrilt juhised, kuhu peaksin pöörduma ning mõnekümne minuti pärast saangi loa, et minna teisele poole väravat.

Tripsu jälgib mind kaugelt kuni viimaks jookseb läbi värava Kreenholmi sisse.

Siis märkan, kuidas nad väravahoonesse sisse saavad - värav liigub majja sisse siinidel.

Teisel pool müüri on kahjuks kõik uksed lukus, kuid üks aken on puudu, kust saaksin kassidele külla minna.

Aknast avaneb üsna trööstitu ja lagunenud pilt, tunnen end urban explorer’ina. Märkan, et üks kass jookseb põrandas olevasse auku peitu, kuid teda pildile püüda ei jõua.

Kiikan nurga taha, kus avastan järgmise Kreenholmi asuka. Miki* on äärmiselt räsitud ja tundub teistest vanem, ehk ka targem. Talle lähenedes, jookseb ta sarnaselt eelmisele kassilegi, põrandas olevasse auku peitu.

Auk, mis “neelas” vähemalt kaks kassi. Pean tõdema, et mina kahjuks sinna ei mahu.

Väljas leian ka teise salakäigu, mis on lumevallide vahel peidus.

Liigun lootusetult maja juurest ära, leidmata enda suurust auku, kust majja siseneda, kuid märkan kauguses Mikit, kes on pääsenud majast mujalt välja. Seega on salakäigud kuidagi ühenduses.

Osad jäljed viivad tehasesse välja. Sel päeval polnud mul kahjuks nii palju aega varutud, et saaksin Kreenholmi Manufaktuuri lähemalt avastama minna.

Seina ääres on näha pisikesi kassi käpajälgesid.

Pean lahkuma ning tagasi minnes märkan veelkord Tripsut, kes kaugemal jalutab. Veebruaris oli üsna palju lund, mida on näha ka kasside pealt - lumi ulatus kõhuni.

Piilun veel viimast korda väravahoonesse sisse. Avaus on üsna kitsas, kuid näen Bossi kaltsude peal istumas. “Kodutute” kasside kohta näevad Kreenholmi asukad üsna kobedad välja.

Silmanurgast märkan ka Tripsut, kes jälgib mind pingsalt. Ruum on kola täis, kuid kasse see ei häiri.

Teen veel viimase pildi Kreenholmi valvuritest ning jätan nad sinnapaika. Loodan, et ilmataat on olnud neile armuline ning head inimesed neil kõhud täis söötnud.

* Kasside nimed on muudetud. Toimetusele pole nende nimed teada.